VN: "EU medeplichtig aan onmenselijke behandeling van vluchtelingen en migranten"

Migranten in een detentiecentrum in Libië (10 oktober).
REUTERS Migranten in een detentiecentrum in Libië (10 oktober).
De Verenigde Naties hebben scherpe kritiek geuit op het Europese beleid waarbij de Libische kustwacht wordt bijgestaan om vluchtelingenboten op de Middellandse Zee te onderscheppen. 

In een persbericht stelt Zeid Ra'ad Al Hussein, de hoge VN-commissaris voor de mensenrechten, dat de Europese Unie medeplichtig is aan de onmenselijke behandeling van vluchtelingen en migranten.

Begin november bezochten VN-mensenrechtenwaarnemers vier Libische detentiecentra in Tripoli. Zij zagen duizenden uitgemergelde en getraumatiseerde volwassenen en kinderen. Volgens Libische cijfers bevinden zich 19.900 mensen in de kampen. In september waren dat er nog 7.000. "Het lijden van migranten vastgehouden in Libië is een misdrijf tegen het geweten van de mensheid", aldus de hoge VN-commissaris voor de mensenrechten. Velen hadden te lijden onder mensensmokkel, ontvoering, marteling, verkrachting of dwangarbeid door mensensmokkelaars tijdens hun reis door Libië. 

De migratiestromen van Libië naar Italië, de voornaamste route van Afrika naar Europa, is sterk afgenomen sinds juli. Rome sloot toen door de EU gesteunde akkoorden met de Libische kustwacht. Naar verluidt zouden ook lokale milities daarbij betrokken zijn.

"De toegenomen interventies van de EU en de lidstaten hebben nog niets gedaan om de misbruiken in te perken die de migranten ondergaan", aldus nog de commissaris. "De internationale gemeenschap kan de ogen niet blijven sluiten voor de onvoorstelbare gruwelen die migranten in Libië ondergaan, en zichzelf voorhouden dat de situatie enkel kan verholpen worden door betere detentieomstandigheden." Volgens de VN-commissaris moet Europa stoppen met het behandelen van immigranten als criminelen. 

Migranten worden getransporteerd naar een detentiecentrum in Libië (7 oktober).
REUTERS Migranten worden getransporteerd naar een detentiecentrum in Libië (7 oktober).
REUTERS11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Dat de VN dan consequent is en Merkel en de hele EU Commissie een proces aandoet in Den Haag met als aanklacht misdaden tegen de menselijkheid. Italië en Griekenland hebben al meer dan vijf jaar opgedraaid voor de economische vluchtelingen. De smokkelaars wrijven zich nog steeds in de handen door de Europese bestuurloosheid en incompetentie. Schengen is inmiddels ene dikke flop geworden. Duitsland had en heeft goedkope arbeidskrachten nodig. Waar draait het anders om?

 • William Van Den Berghe

  Er was niemand die hen verplichtte hun land te verlaten en er is niemand die hen verbiedt terug te keren. Europa medeplichtig aan de onmenselijke behandeling ? Laat me niet lachen, het zijn de machtshebbers in de landen waaruit ze vluchtten die onmenselijk zijn. Ik laat me geen schuldgevoel aanpraten door één of andere domoor !

 • piet devlieger

  Beste VN, die mensen zitten in Lybië en dat is in Afrika. Probeer eens te gaan zagen in Afrika om de boel daar op te lossen. De VN is gewoon een geldverslindend en zelfbedienend clubje van kritikasters geworden dat dringend eens moet beginnen nadenken over zijn taak en zijn acties.

 • Jean-pierre Hugelier

  wij kunnen hier gans Afrika niet opvangen. stuur ze gewoon terug. VN zou zich beter bezighouden met de dictators die deze landen leegzuigen.

 • Kris Boeie

  Weg met de VN!!! Jullie moete de vrede bewaren, maar jullie starte alleen oorlogen! 100% jullie fout