VN eist oplossing voor toestroom vluchtelingen: "Onschuldigen moeten lijden omdat de EU politiek verlamd is"

De Lifeline meert aan in Malta na bijna een week lang op zee te hebben rondgedobberd. Het reddingsschip Lifeline met ruim 230 vluchtelingen aan boord mocht na een dagenlange blokkade eindelijk aanleggen in een haven in Malta.
AFP De Lifeline meert aan in Malta na bijna een week lang op zee te hebben rondgedobberd. Het reddingsschip Lifeline met ruim 230 vluchtelingen aan boord mocht na een dagenlange blokkade eindelijk aanleggen in een haven in Malta.
Na de recente drama's met reddingsschepen die dagenlang op de Middellandse Zee ronddobberden met vluchtelingen aan boord hebben de Verenigde Naties de Europese Unie sterk bekritiseerd. "Onschuldigen moeten lijden omdat de EU politiek verlamd is", klinkt het bij VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en bij de Internationale Migrantenorganisatie (IOM).

Omdat de EU politiek verlamd is, moeten onschuldigen lijden, zeggen VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en de Internationale Migratieorganisatie (IOM) gisterenavond. Ze willen voor de komende EU-top dat de Europese landen zo snel mogelijk een gezamenlijke oplossing voor de hele regio vinden, om meer zinloze doden op zee te vermijden.

"Politieke verlamming"

Het reddingsschip Lifeline met ruim 230 vluchtelingen aan boord mocht na een dagenlange blokkade gisteren aanleggen in een haven in Malta. Eerder kon het schip Aquarius, met meer dan 600 vluchtelingen aan boord, pas na dagenlange omzwervingen aanleggen in Spanje.

De 'Lifeline' komt aan bij Malta.
AFP De 'Lifeline' komt aan bij Malta.

"De voorbije tien dagen konden schepen met vluchtelingen in de Middellandse Zee wegens de politieke verlamming niet aanleggen in Europa", zegt vluchtelingencommissaris Filippo Grandi. "Het is absoluut noodzakelijk dat de EU-lidstaten het recht op asiel in stand houden. Het is volledig onaanvaardbaar om hulp te weigeren of verantwoordelijkheid voor asiel af te schuiven op anderen."

Opvangcentra "elders"

De EU moet ervoor zorgen dat op zee geredde mensen aan land kunnen gaan "in de EU of mogelijk elders", klinkt het. Dat kan erop wijzen dat de VN-organisatie mogelijk ook opvangcentra buiten de EU steunt. De eis is dat er meer opvangplaatsen voor hulpbehoevenden gecreëerd worden. IOM-topman William Lacy Swing herinnerde eraan dat dit jaar al bijna duizend migranten in de Middellandse Zee verdronken zijn.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Helene Van der Heyden

  Die sukkelaars doen zich dat zelf aan en het zijn volgens mij niet eens sukkelaars als ik lees wat ze moeten betalen aan mensensmokkelaars.Ze hebben allemaal de laatste nieuwe smartphone en internet er zijn veel mensen die zich dat hier niet kunnen permitteren maar ja wij zijn maar Europeanen

 • Eida Lam

  Verhofstad vond de EU een goed idee omdat hij het niet eens is met kiezers die niet voor hem willen stemmen.

 • Lea Van Heybeeck

  Het wordt hoog tijd om het bestuur van Europa aan leiders als Orban te geven, zodat deze orde op zaken kan stellen. NGO’s moeten eindelijk gestopt worden met telkens boten en geld te gebruiken om heel de wereld naar Europa te halen. STOP de subsidies in Europa!

 • JEF JOOSSENS

  Henry Troyat, laat ze hier uit Zuid America weg AUB. Ik ben daar al gaan lopen naar Brazilie, naar waar kan ik dan nog gaan lopen. Maar ik moet me niet veel zorgen maken daarover, hier heb je geen OCMW, DOP,...... dus die willen niet naar hier.

 • Gerry Cle

  De VN en alle andere rijke landen schuiven iets te makkelijk de 'hete patat' door naar de EU. De vluchtelingen komen hoofdzakelijk uit Afrika en Azië en zijn daarom een probleem voor de hele wereld. Iedereen opvangen kan Europa niet maar iedereen aan zijn lot overlaten is ook geen oplossing (tenminste geen menselijke).