Vluchtelingenorganisaties gaan niet in op uitnodiging Kamer om te debatteren over asielwet

Voorzitter van Amnesty International Vlaanderen Rik Vereecken tijdens een protest vorige maand om Taner Kilic, de Turkse voorzitter van Amnesty International, vrij te krijgen.
afp Voorzitter van Amnesty International Vlaanderen Rik Vereecken tijdens een protest vorige maand om Taner Kilic, de Turkse voorzitter van Amnesty International, vrij te krijgen.
De mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties gaan niet in op een uitnodiging van de Kamer om morgen hun visie te geven op een wetsontwerp rond een nieuwe asielprocedure. Dat meldt Vluchtelingenwerk Vlaanderen in een persbericht. De organisaties noemen de consultatie een "schijnvertoning", omdat ze pas op het allerlaatste moment werden uitgenodigd.

De commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer bespreekt morgen een wetsontwerp over een aantal ingrijpende veranderingen in de asielwetgeving. De commissie nodigde vorige week donderdag in extremis nog enkele middenveldsorganisaties en onafhankelijke experten uit om het ontwerp te bekijken en hun visie tijdens de bespreking uit te doeken te doen, maar die uitnodiging kwam volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen veel te laat.

"De experten (...) kregen enkele dagen de tijd om een analyse voor te bereiden voor dit omvangrijk wetsontwerp en dit toe te lichten. De consultatie komt voor ons dan ook neer op een loutere formaliteit, om niet te zeggen een schijnvertoning", klinkt het. "We weigeren dan ook op deze uitnodiging in te gaan, gezien de grote haast die van ons verwacht wordt."

De betrokken organisaties -naast Vluchtelingenwerk Vlaanderen ook Amnesty International en de Franstalige organisaties CIRÉ en Ligues des droits de l'homme- zijn het wel eens dat het wetsontwerp "een grote achteruitgang in de rechtsbescherming van mensen op de vlucht betekent". Zo zou het wetsontwerp het onder meer mogelijk maken om asielzoekers op te sluiten tijdens hun procedure als er een "risico op onderduiken" bestaat en is de definitie van dat risico volgens de organisaties veel te ruim gedefinieerd. Bovendien zouden de termijnen waarbinnen asielzoekers in beroep kunnen gaan tegen een beslissing van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen in sommige gevallen erg verkort worden, en zouden asielzoekers in veel gevallen tijdens een beroepsprocedure tegen een negatieve uitkomst in hun asielaanvraag al gerepatrieerd kunnen worden.

De organisaties zijn naar eigen zeggen nog bezig met "een gedetailleerde schriftelijke analyse" van het wetsontwerp, en vragen dat de Kamer de stemming -die binnenkort voorzien is- uitstelt.