Vijf Europese landen willen 141 migranten op ngo-schip Aquarius opvangen

EPA
Vijf verschillende Europese landen nemen de ruim 140 uit zee opgepikte migranten van het omstreden schip Aquarius op. Dit meldde de Maltese regering nadat die de boot toestemming had gegeven om aan te meren. Al vier dagen dobbert het ngo-schip Aquarius rond met de migranten aan boord. De EU-partners schoven aanvankelijk de verantwoordelijkheid voor de geredde migranten naar elkaar toe. 

Volgens Malta zal het zelf dienen als logistieke basis en worden de migranten vervolgens verdeeld over Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Portugal en Spanje. Het land laat ook weten dat het zelf maandag nog 114 mensen op zee redde. Andere lidstaten van de Euroese Unie zullen 60 van hen opgvangen. "De Maltese regering beschouwt dit als een concreet voorbeeld van Europese solidariteit en leiderschap", aldus nog de mededeling. 

Spanje liet weten dat het net als Frankrijk zestig opvarenden van de Aquarius zal opvangen. Portugal meldde eerder al dat het dertig migranten zou opnemen. Duitsland wil er vijftig onthalen.

"Gezamelijk probleem"
"Het feit dat hier samengewerkt wordt tussen een groot aantal EU-landen is een positief teken, en wijst erop dat de landen begrepen hebben dat het een gezamenlijk probleem is", aldus Frédéric Penard van SOS Méditerranée tijdens een persconferentie in Parijs. Penard toonde zich echter nog voorzichtig in afwachting van details over het akkoord.

SOS Méditerranée wacht nog op verdere instructies vooraleer het zich naar een haven begeeft.

Niet naar Catalonië

Eerder vandaag meldde de Catalaanse premier Quim Torra dat Catalonië bereid was om de migranten op te vangen. Het schip kon echter niet zonder toelating van de centrale regering in Madrid de Catalaanse havens binnenvaren, en ging initieel niet overstag. Woordvoerders verklaarden maandag al aan het Duitse persbureau dpa: "Spanje is momenteel naar internationaal recht niet de veiligste haven voor de Aquarius, omdat het niet de dichtstbijzijnde haven is."

AFP

Chronisch ondervoed

De 141 vluchtelingen werden vrijdag voor de Libische kust opgepikt. Sindsdien wachten de charterpartijen van het schip, SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen op de toewijzing van een veilige haven.

De hulporganisaties maken zich inmiddels grote zorgen over het grote aantal niet-begeleide minderjarigen aan boord. "Velen van hen zijn chronisch ondervoed, wellicht door de omstandigheden in Libië, waar de meesten niet aan voldoende voedsel raakten", zei een woordvoerster. "Onze teams hebben veel meldingen verzameld over misbruik, marteling, dwangarbeid en seksueel geweld." Sommigen hadden al herhaaldelijk geprobeerd uit Libië weg te vluchten.

AP
REUTERS60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Sponik

  Richard K, ge weet niet wat ge zegt, wij plunderen er niets, wat wel waar is, zij plunderen ons.

 • Tony Sponik

  Nu direct van profiteren en schip in de haven kelderen (met evt. de hulporganisaties erbij want zij zijn mee medeplichtig aan deze toestanden )

 • LUC VAN DER VEKEN

  @Etienne Vanhoegaerden, zeer goed verwoordt, en wij maar werken en zij leven van ons belastingsgeld, OCMW, werkloosheid, ziekenkas, sociale opvang, en het plunderen, inbreken, en bestelen moeten we er maar bij nemen!

 • Etienne Vanhoegaerden

  Wordt het geen tijd dat we vanuit elk europees land 3 vluchten per dag inleggen om die naar hier te halen en bij aankomst groot buffet op luchthaven als welkom. Bij verlaten van luchthaven bankkaart meegeven met adres waar ze kunnen gaan wonen (eventueel onteigenen) + gsm ach nee die hebben ze al. Wij kunnen op ons werk gaan wonen en file problemen zijn ook opgelost.

 • HUGO VERLOT

  Moment om dit schip aan de ketting te leggen. Houden zichzelf in stand , zie maar naar de schandalige weddes van de topmannen.