Vier Irakezen uit koelwagen bevrijd op parking E40 in Mannekensvere

Archiefbeeld van een politieactie op de parking aan de E40 in Mannekensvere.
Bart Boterman Archiefbeeld van een politieactie op de parking aan de E40 in Mannekensvere.
Op de snelwegparking van Mannekensvere bij Middelkerke zijn de voorbije nacht vier vluchtelingen uit een koelwagen bevrijd. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge.

Omstreeks 3.30 uur kreeg de chauffeur van een koeltransport op de parking langs de E40 in Mannekensvere in de gaten dat er iets loos was. Hij dacht lawaai gehoord te hebben in zijn lading. Uiteindelijk bleken er vier Irakezen in de koelwagen te zitten. Om de vluchtelingen uit hun benarde positie te bevrijden, moest zelfs een betonschaar gebruikt worden.

Drie van de vier vluchtelingen werden onlangs al in gelijkaardige omstandigheden aangetroffen in West-Vlaanderen.

De West-Vlaamse snelwegparkings zijn al langer het vaste werkterrein van mensensmokkelbendes. Illegalen worden er verstopt op vrachtwagens richting Noord-Frankrijk. Op die manier hopen ze bijvoorbeeld via de haven van Calais in het Verenigd Koninkrijk te geraken.

"Het hoeft geen betoog dat mensen in levensgevaarlijke omstandigheden worden gebracht wanneer zij op een koeltransport worden gestopt. Zij zijn in de onmogelijkheid om zelf uit de koelwagen te ontsnappen wanneer zij in ademnood geraken", aldus Frank Demeester, referentiemagistraat mensensmokkel bij het parket West-Vlaanderen.