VDAB: "Laaggeschooldheid nieuwkomers grootste uitdaging"

Afghaanse en Iraakse vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.
afp Afghaanse en Iraakse vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.
De helft van de Syrische nieuwkomers die een baan zoeken, is laagopgeleid. Bij Afghanen is dat zelfs zeven op de tien. Dat leren nieuwe gegevens van de VDAB, waarover De Standaard bericht. "De laaggeschooldheid van de nieuwkomers stelt ons voor de grootste uitdaging."

Door de vluchtelingencrisis verwacht de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) dat in de loop van dit jaar 10.000 extra nieuwkomers een baan zullen zoeken. "Irakezen, Afghanen en Syriërs zijn de grootste groepen van werkzoekenden onder de nieuwkomers", zegt Piet Cosemans, woordvoerder van de VDAB.

Afghanen zijn veruit het laagst geschoold. Van alle Afghaanse werkzoekenden (2.063) heeft 71,7 procent slechts een diploma lager onderwijs of zelfs helemaal geen diploma. Bij de Irakezen (1.668) is dat 50,2 procent, bij Syriërs (1.126) 49,1 procent. Amper 8,4 procent van de Afghanen is hoogopgeleid, bij Irakezen is dat 23,4 procent, bij Syriërs 20,9 procent.

Taalondersteuning

"De laaggeschooldheid van de nieuwkomers stelt ons duidelijk voor de grootste uitdaging", zegt Cosemans. Om de nieuwkomers aan een job te helpen, wil de VDAB investeren in beroepsopleidingen en taalondersteuning. "We willen werkgevers warm maken om de nieuwkomers in hun bedrijf op te leiden".