Turkse en Griekse kustwacht in de clinch bij reddingsactie bootvluchtelingen

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Tijdens een reddingsoperatie in de Egeïsche Zee is het woensdag tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Chios opnieuw tot schermutselingen gekomen over territoriale rechten tussen Griekse en Turkse patrouilleboten van de kustwacht.

Een boot van de Griekse kustwacht probeerde een veertigtal migranten aan boord te nemen, die erin waren geslaagd vanuit Turkije de Griekse territoriale wateren te bereiken. Een boot van de Turkse kustwacht naderde snel en probeerde volgens de Griekse openbare omroep (ERT) met gevaarlijke manoeuvres de reddingsoperatie te verhinderen. Als reden had de bemanning van de Turkse boot via de radio aan de Grieken meegedeeld dat ze zich nog in Turkse wateren bevonden. 

Volgens de Griekse kustwacht konden de migranten ondanks het incident veilig naar Chios gebracht worden. De manoeuvres hadden echter opzettelijk mensenlevens in gevaar gebracht, klinkt het. Midden februari nog had een Turks marineschip een boot van de Griekse kustwacht geramd. Beide buurlanden ruziën al jaren over territoriale rechten in de Egeïsche Zee. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Benny Van den broeck

    Ik vind dat turkije toch zen best doet om zoveel vluchtelingen te redden en de doorstromingen naar EU tegen te houden..

  • JAN krommentak

    Als de EU Turkije betaald per vluchteling dan is dit aannemelijk

  • Willy Gorissen

    Eindelijk nog eens hartverwarmend nieuws. Grieken en Turken die zich verdringen om bootvluchtelingen te redden. Je zou als haast zijn gaan geloven dat iedereen die mensen terug in zee wil duwen. Je zou haast weer gaan geloven in de goedheid van de Mensheid.