Theo Francken brengt preopvang asielzoekers terug naar 1.000 plaatsen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil de capaciteit van de preopvang voor asielzoekers zo snel mogelijk weer op 1.000 bedden brengen. Vandaag zouden er al 150 tot 250 plaatsen moeten bijkomen, bovenop de 500 bestaande plaatsen.

De preopvang is nodig omdat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) niet alle nieuwkomers meteen kan registreren. In afwachting daarvan kunnen ze terecht in het nabijgelegen WTC III-gebouw. De voorbije weken was de capaciteit al eens opgetrokken tot duizend bedden, maar een dip in de instroom van nieuwe asielzoekers maakte dat honderden bedden tijdelijk leegstonden.

"DVZ is constant op zoek naar extra opvangplaatsen, dus we hebben toen vijfhonderd van die bedden uit de preopvang gebruikt voor de reguliere opvang", verduidelijkt Francken. "Die plaatsen gaan we nu in fasen terug vrijmaken om opnieuw tot duizend preopvangplaatsen te komen."

De Civiele Bescherming en Defensie starten normaal gezien vanochtend al met het overbrengen van de betrokken asielzoekers naar opvangplaatsen elders in het land. Dat zou de capaciteit in de preopvang al meteen met 150 tot 250 moeten doen toenemen. Francken hoopt om tegen het weekend weer op duizend preopvangplaatsen te komen.

In de nacht van dinsdag op woensdag konden tachtig mensen niet terecht in de volledig bezette preopvang. Afgelopen nacht sliepen er 507 mensen, terwijl een zestigtal werd opgevangen in privé-initiatieven, aldus nog Francken.

PHOTO_NEWS
epa
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS