Syrische vluchtelingen maken vuile Franse straten schoon

Een groepje Syrische vluchtelingen trok gisteren in de Zuid-Franse stad Béziers de straat op om zwerfvuil op te rapen. De migranten willen immers niet het verwijt krijgen dat ze verantwoordelijk zijn voor de rommel. De extreem-rechtse burgemeester noemde de actie echter "propaganda" van "krakers".

Een groep Syrische vluchtelingen die werd gehuisvest in Béziers trok zondag rubberen handschoenen aan, namen vuilzakken mee en begonnen de buurt La Devèze, die recent hun nieuwe thuis werd, op te ruimen.

Ze wilden enerzijds van de buurt een gezondere plaats voor kinderen maken en anderzijds aan de buurtbewoners tonen dat de vluchtelingen niet verantwoordelijk zijn voor het vuil in de straten, zo vertelde Omar Khatiri van de vereniging Cultures Solidaires aan een lokale krant. "Het was al vuil toen ze toekwamen, maar we hadden de indruk dat het erger geworden was en we weten niet waarom. Ze gebruiken de containers maar het afval belandt elke keer weer op de parking," voegt hij eraan toe.

De actie ging door ondanks protest van de buurtbewoners die argumenteerden dat het niet aan de vluchtelingen was om publieke plaatsen te onderhouden.

"Ze kunnen schoonmaken zoveel ze willen!"

Maar Burgemeester Robert Ménard is echter niet onder de indruk.
Vorige maand haalde hij al het nieuws, toen hij de vluchtelingen uit hun woonst probeerde te zetten: hij deelde hen in een video toen mee dat ze niet welkom zijn in zijn stad. Zijn poging om de migranten uit de appartementen te zetten werd pas gestaakt nadat hij eraan herinnerd werd dat hij daarvoor een gerechtelijk bevel nodig had.

Nu verwijt hij de vluchtelingen dat ze propaganda voeren. "Ze kunnen schoonmaken zoveel ze willen! Dat zal er niet voor zorgen dat de mensen vergeten dat ze de woonblokken illegaal bezetten. Ze zijn er binnen geraakt door de deuren in te stampen," aldus de burgemeester. In een open brief aan de krant op de Facebookpagina van de stad, schrijft Ménard dat het niet aan de krakers is om te "klagen" (over het vuil, nvdr).

Omar Khatiri van Cultures Solidaires doet de beweringen van de burgemeester af als onzin: "Deze vluchtelingen wonen in lege, ongezonde appartementen. Een maand geleden sliepen ze op de straat en niemand gaf erom."

Frankrijk zal de komende twee jaar 24.000 vluchtelingen opvangen, maar deze zullen enkel ondergebracht worden in steden die zich daarvoor openstellen. Het ziet ernaar uit dat Béziers daar niet om staat te popelen.


Burgemeester Ménard
Facebook - Ville de Béziers Burgemeester Ménard