Syrische vluchtelingen in Libanon willen wel, maar kunnen nog niet naar huis

Staatssecretaris Francken op driedaags werkbezoek in Libanon

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tijdens zijn bezoek aan een informele vestiging met vluchtelingen in de Bekaavallei.
belga Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tijdens zijn bezoek aan een informele vestiging met vluchtelingen in de Bekaavallei.
Heel wat Syrische vluchtelingen die momenteel in Libanon verblijven, willen zo snel mogelijk terug naar hun thuisland, maar kunnen dat voorlopig niet omdat het er nog niet veilig is. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een bezoek van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan een informele vestiging met vluchtelingen in de Bekaavallei. Het VN-vluchtelingenagentschap UNCHR, die er de vluchtelingen bijstaat, vreest voor de wintermaanden omdat de middelen ontoereikend zijn.

Staatssecretaris Francken is op driedaags werkbezoek in Libanon, een buurland van Syrië dat kreunt onder de vluchtelingen. Er zijn in het land, kleiner dan België en met een grote religieuze en etnische diversiteit, ruim een miljoen Syrische vluchtelingen geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt wellicht hoger.

De druk op de Libanese samenleving is groot. De vluchtelingen moeten voorzieningen delen met het armere deel van de Libanese bevolking, kinderen die school kunnen lopen gaan in shifts naar school en arme Libanezen zien de Syriërs als concurrenten op hun arbeidsmarkt. Nochtans kunnen veel vluchtelingen er niet werken. Een tijd verbood de Libanese regering dat zelfs.

Nu kunnen vluchtelingen wel sporadisch in de bouw, de landbouw en de milieusector aan de slag, maar vaak in slechte omstandigheden of met dagcontracten. Anderen werken in het zwart of moeten rondkomen met wat hulporganisaties hen geven. Meer dan de helft van de vluchtelingengezinnen leeft dan ook in extreme armoede, wat wil zeggen dat ze rondkomen met minder dan 73 dollar per dag.

belga

Francken: "Weefsel van de ark is sterk aangetast"

Na zeven jaar wil de Libanese regering de vluchtelingen zo snel mogelijk terug naar Syrië. Staatssecretaris Francken, die vandaag in Beiroet met twee Libanese ministers sprak, heeft daar wel begrip voor. "Er moet zo snel mogelijk een oplossing komen voor het conflict in Syrië. Libanon heeft de mensen opgevangen, maar het weefsel van de ark is sterk aangetast", zegt hij.

De meeste vluchtelingen wonen in steden of dorpen. Een deel van de vluchtelingen woont in informele vestigingen, tentenkampen, verspreid over het land. Francken bezocht zo'n vestiging in Saadnayel, in de Bekaavallei.

belga

Man uit Homs: "Ik ben liever bezoeker in uw land dan een gast"

"Het liefst van al zou ik terug naar huis gaan", zegt een veertiger uit Homs, die al vier jaar samen met vrouw en twee kinderen en moeder in een tent in de vestiging woont. "Maar teruggaan kan ik nu nog niet, er is nog geen vertrouwen". "Ik ben liever bezoeker in uw land dan een gast", laat de veertiger uit Homs nog verstaan aan Francken.

Een deel kwetsbare vluchtelingen met weinig kans om ooit terug te kunnen naar Syrië, komt in aanmerking voor hervestiging in een ander land. Ook ons land laat dit jaar een duizendtal van die kwetsbare vluchtelingen uit de buurlanden van Syrië overbrengen. "Het overgrote deel wil terug", zegt Francken. "Daarom is kwaliteitsvolle opvang in de regio belangrijk".

Voorlopig zit terugkeren er echter niet in, waardoor de grote massa vluchtelingen voorlopig vast zit in Libanon. Mireille Girard, vertegenwoordigster van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR, zegt wel dat de fondsen voor hun ondersteuning ontoereikend zijn, zeker met de wintermaanden voor de deur.

belga2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Huysmans

    Inderdaad de economische vluchtelingen zullen niet zo gauw vertrekken. Onze politici zouden beter de kaf van het koren scheiden, zeker nu er zelfs geen geld meer is voor deftige pensioenen. Economische vluchtelingen kunnen alleen als ze werk hebben (met strenge controle hierop)

  • wim rooyakkers

    De echte vluchtelingen zijn blij als ze weer terug kunnen,maar de economische vluchtelingen die raken we nooit meer kwijt.