Syrische vluchtelingen aangevallen met baseballbats

Stil protest tegen de tegenstanders van het asielbeleid van bondskanselier Merkel in Magdeburg, enkele weken geleden.
GETTY Stil protest tegen de tegenstanders van het asielbeleid van bondskanselier Merkel in Magdeburg, enkele weken geleden.
Duitsland is het voorbije weekend opnieuw opgeschrikt door geweld tegen vluchtelingen. In Magdeburg werden enkele Syrische asielzoekers aangevallen met baseballbats. Elders werden verschillende opvangplaatsen voor vluchtelingen in brand gestoken. De politie vermoedt dat rechts-extremisten achter de aanvallen zitten.

Er is sprake van een dertigtal daders die enkele  Syrische vluchtelingen, tussen 26 en 35 jaar, aanvielen. De slachtoffers hielden aan de aanval kneuzingen en verwondingen in het aangezicht over. Eén vermoedelijke dader van 24 jaar is opgepakt, zo maakte de politie bekend.

In Wismar, in het noordoosten van Duitsland, werden twee Syriërs het ziekenhuis ingeslagen. Volgens de politie werden de twee zaterdagavond aangevallen in de buurt van hun opvangtehuis. De aanvallers zouden met een 20-tal geweest zijn, en droegen truien met een kap. Ze konden nog niet worden opgespoord.

Bij een aanval op een huis met asielzoekers in Freital bij Dresden raakte een man lichtgewond. De 26-jarige Syriër liep snijwonden in zijn gezicht op, toen zaterdagnacht een explosief voor zijn slaapkamerraam ontplofte, aldus de politie.

In dezelfde regio, waar de Pegida-beweging haar wortels heeft, brak vrijdagnacht in twee mogelijke opvangplaatsen voor vluchtelingen brand uit. Verschillende wooncontainers gingen in de vlammen op, de politie gaat uit van brandstichting. Niemand raakte gewond.

Maar ook in een onderkomen van een driekoppige familie uit Syrië in Sehnde bij Hannover heeft het zaterdagnacht gebrand. Een 43-jarige man werd opgepakt op beschuldiging van brandstichting. Niemand raakte gewond, bewoners slaagden er met de hulp van voorbijgangers in het vuur te blussen.