Soedanezen mogen niet uitgewezen worden, Francken tekent derdenverzet aan

(Archieffoto)
Photo News (Archieffoto)
De rechtbank van eerste aanleg in Luik heeft de uitwijzing verboden van Soedanezen die in het gesloten centrum van Vottem verblijven. Dat meldt de Franstalige Liga voor de Mensenrechten. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken tekent derdenverzet aan tegen het vonnis, zo liet de N-VA'er weten op Twitter. Francken is misnoegd dat de rechter de uitwijzing van Soedanezen heeft verboden zonder dat de regering zich kon verdedigen.

Ongeveer honderd Soedanezen die illegaal in ons land verblijven, werden vorige maand opgepakt in de Brusselse Noordwijk en naar gesloten centra gebracht, onder andere naar dat van Vottem. Van daaruit zouden ze terug naar hun eigen land worden gestuurd. De vluchtelingen weigeren in ons land asiel aan te vragen omdat ze naar Groot-Brittannië willen doorreizen.

De Liga voor Mensenrechten diende vanochtend een dringende vordering tot schorsing in voor de uitwijzingen en kreeg gelijk van de rechter. De rechtbank acht dat de repatriëring in strijd is met artikel drie van de Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat stelt dat "niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen".

Het verbod geldt zowel voor een uitwijzing naar Soedan als voor een uitwijzing naar een andere Europese lidstaat, aldus nog de mensenrechtenorganisatie.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) legt zich niet neer bij dit vonnis en zal derdenverzet aantekenen, zo meldt hij op Twitter. De uitspraak van de Luikse rechter geldt enkel voor de Soedenezen die in Vottem vastzitten. De meeste Soedanezen verblijven in andere centra, verduidelijkte Francken aan de nieuwsdienst van de VRT.

Francken begrijpt de uitspraak niet geheel, omdat slechts 55 procent van de asielaanvragen door Soedanezen wordt goedgekeurd. "Het gaat hier niet om bijvoorbeeld Syriërs, waarvan het grote merendeel wordt erkend", zegt hij. "Bovendien: de Soedanezen die werden opgepakt in het Maximiliaanpark willen hier niet eens asiel."

Van de 43 vluchtelingen die met de hulp van de Soedanese delegatie werden geïdentificeerd, zijn er intussen twee opnieuw naar huis: één vrijwillig en één gedwongen, geeft de staatssecretaris aan. Vandaag stonden vijf repatriëringen gepland, maar vaak weigeren de betrokkenen dat. In dat geval wordt de vluchteling met een politie-escorte teruggebracht. Een dergelijke uitwijzing staat voor komende zaterdag gepland.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
photo_news Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

"Uitwijzing zonder risicoanalyse is ontoelaatbaar"

"Het vonnis van de rechtbank in Luik stelt terecht vast dat de beslissingen tot gedwongen verwijdering niet afdoende onderzocht en gemotiveerd zijn", zeggen Charlotte Vandycke van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Wies De Graeve van Amnesty International Vlaanderen.

"De Belgische autoriteiten moeten voor iedere individuele Soedanees nagaan, of hij of zij geen reëel risico loopt op ernstige mensenrechtenschendingen bij terugkeer. Dat is hier niet gebeurd", aldus de directeurs van Vluchelingenwerk Vlaanderen en Amnesty in een gezamenlijke reactie op de uitspraak van de rechter in eerste aanleg in Luik.

"Dit is een flagrante schending van het internationaal recht. De Soedanezen mogen niet onder dwang verwijderd worden zolang de Belgische autoriteiten niet kunnen aantonen dat deze risicoanalyse terdege is uitgevoerd in ieder individueel geval."
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Emmers

  En dan durft Knack beweren dat er de oppositie in België zwak is ? Zelfs de Franstalige (rode) rechters gooien zich in de strijd ! Want dit is duidelijk de zoveelste politiek geïnspireerde uitspraak van een rode rechter.

 • Albert Devrije

  Dat ruikt weer verdacht straf naar een partijpolitieke 'willing judge'. Het gaat helemaal niet over die Soedanezen. Het gaat over Francken torpederen. Wraakroepend misbruik van de rechterlijke bevoegdheid.

 • Fons Casteels

  Er is maar één land ter wereld waar een kortgedingrechter die zich ten gronde uitspreekt over het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens: België. In alle andere landen van de (westerse) wereld verklaren kortgedingrechters zich hierover onbevoegd, en zeggen ze dat een rechtbank ten gronde - of het grondwettelijk hof -hierover moeten beslissen. Wie er nog aan twijfelde, weet nu dat Justitie rot is tot het bot.

 • edwin Lauwereins

  Verplicht diene rechter van die Soedanezen in huis te nemen.

 • Kevin Van Mulders

  Het is hier erger en erger aan het worden. Eindelijk is er een duidelijk en rechtvaardig asielbeleid. Doen de linkse tegenstanders er alles aan om ons belastingsgeld te verspillen. Och ja morgen gaan ze nog eens staken. Erg, erg...