Slovaakse politie beschiet auto met migranten

Politieagenten controleren vluchtelingen aan de Slovaakse grens.
EPA Politieagenten controleren vluchtelingen aan de Slovaakse grens.
De Slovaakse politie heeft bij de grens met Hongarije geschoten op een auto met migranten. Daarbij is een vrouw uit Syrië gewond geraakt. Volgens de politie hielden zich bij de grenspost Velky Meder verschillende auto's met migranten op en liet een daarvan zich pas stoppen nadat er schoten waren gelost.

Een woordvoerder van het ziekenhuis in de nabijgelegen stad Dunajska Streda bevestigde dat een 26-jarige vrouw uit Syrië was geopereerd wegens een schotwond. Haar toestand is stabiel nadat de kogel chirurgisch werd verwijderd. Dat meldt het agentschap TASR.

De politie wilde niet op vragen over het voorval ingaan. Het Slovaakse ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwde eerder dat mensensmokkelaars waarschijnlijk vanwege de strengere controles in Oostenrijk nieuwe routes naar Duitsland zouden zoeken via Slovakije en Tsjechië.

Slovakije zelf neemt vrijwel geen vluchtelingen op. Vorige week stelde de Europese Commissie voor om lidstaten 250.000 euro per geweigerde vluchteling te laten betalen, geld dat naar de landen gaat die dan meer migranten onderdak moeten bieden. Deze 'solidariteitsheffing' maakt deel uit van een nieuw Europees asielbeleid.