Schip Aquarius stopt noodgedwongen met reddingsmissie: “Dit is een zwarte dag”

Migranten in een houten bootje naast de Aquarius in de Middellandse Zee. Archieffoto van augustus vorig jaar.
AP Migranten in een houten bootje naast de Aquarius in de Middellandse Zee. Archieffoto van augustus vorig jaar.
De hulporganisatie SOS Méditerranée beëindigt de operatie van de Aquarius, het schip dat vluchtelingen redt op de Middellandse Zee. De beslissing komt er na “een reeks doelgerichte politieke aanvallen op het werk om mensenlevens te redden van de hulporganisatie”, zegt de organisatie. Toch is het de bedoeling met een ander schip “zo snel mogelijk” een nieuwe operatie op te starten om mensen, migranten, op de Middellandse Zee te redden.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) en SOS Méditerranée voerden samen de operaties met de Aquarius uit. Momenteel ligt het schip in het Franse Marseille voor anker. Tot tweemaal toe werd de vlag ontnomen van het schip. De autoriteiten in Italië, waar een verbond van populisten en rechts-populisten aan de macht is, beschuldigde het schip ervan dat het illegaal afval verwijderd zou hebben van boord. Ze dreigden met de inbeslagname van het schip. De Italiaanse regering sloot de havens van het land zo goed als volledig voor humanitaire schepen.

“We hebben het hoogtepunt bereikt van de criminalisering van humanitaire hulp op zee. Dat we er nu toe gedwongen worden om het werk van de Aquarius stop te zetten, terwijl Europese lidstaten verzaken aan hun verantwoordelijkheid om mensen te redden op de Middellandse Zee, is een bewijs van het onvermogen van Europa”, zegt Verena Papke, die SOS Méditerranée Duitsland leidt.

Nu zullen de mogelijkheden onderzocht worden voor een nieuw schip. “We zijn aangewezen op de initiatieven van moedige rederijen, die bereid zijn om een teken van solidariteit te geven.”

Crewleden aan boord van de Aquarius.
AFP Crewleden aan boord van de Aquarius.

Meer doden

De beschuldigingen dat afval illegaal werd gedumpt, missen iedere grond, stelt Artsen Zonder Grenzen. “Europa heeft gefaald om zelf middelen vrij te maken voor reddingsacties, sterker nog: het heeft doelbewust anderen gesaboteerd bij het verlenen van die hulp”, aldus Meinie Nicolai, algemeen directrice van Artsen Zonder Grenzen. “De stopzetting van de Aquarius betekent dat er meer mensen op zee zullen omkomen en dat zonder dat iemand daar weet van heeft.” De hulporganisatie waarschuwt dat er momenteel geen reddingsschepen meer actief zijn in het centrale deel van de Middellandse Zee.

De Aquarius was sinds februari 2016 actief en heeft ongeveer 30.000 mensen gered op zee. Deze zomer lag het schip geblokkeerd op zee met honderden migranten aan boord. De rechts-populistische minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigerde de boot in Italië. Uiteindelijk bood Spanje een oplossing.

Naar schatting zijn dit jaar 2.133 mensen omgekomen in de Middellandse zee, aldus nog AZG. Het ging vooral om migranten en vluchtelingen die via de zee uit Libië vluchtten. “Europese lidstaten jagen dit lijden aan door hun steun aan de Libische kustwacht. Zij hebben dit jaar meer dan 14.000 mensen op zee onderschept en hen onder dwang teruggebracht naar het onveilige Libië. Dit is een duidelijke schending van het internationale recht”.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mario de clercq

  internationaal recht op zee spreekt van de dichtstbijzijnde haven na een redding . dus de kritiek lijkt me terecht op de ngo boten

 • daniel stienen

  En die hulpverleners die nu zonder job zitten... Vergeet niet dat de meeste NGO's het doen voor den brode, om zichzelf een goed betaalde job te geven, die wij dan nog subsidiëren ook.

 • paul piens

  "Europese lidstaten verzaken aan hun verantwoordelijkheid om mensen te redden op de Middellandse Zee" is een onjuiste stelling. Europa heeft geen enkele verantwoordelijkheid hierin. Er is er maar één verantwoordelijk en dat is de migrant zelf. Dat is wat al die ngo's doen, nl. de gemeenschap verantwoordelijk stellen voor de daden van een individu. Zo wordt de migrant totaal niet geholpen, integendeel

 • gilberte Vergaelen

  Dat is het beste wat ik deze morgen las in de krant. We hebben genoeg van die redders op zee.

 • Wilfried Van der Jeught

  Je moet de mensen redden in hun thuisland zodat ze een goed bestaan hebben.