Schending mensenrechten? "Vluchtelingen mijden Tsjechië omdat ze daar opgesloten worden"

Eerder was er ook al ophef ontstaan omdat vluchtelingen in Tsjechië nummers op hun lichaam kregen. Voor velen een pijnlijke herinnering aan de manier waarop de nazi's mensen in de concentratiekampen identificeerden.
AP Eerder was er ook al ophef ontstaan omdat vluchtelingen in Tsjechië nummers op hun lichaam kregen. Voor velen een pijnlijke herinnering aan de manier waarop de nazi's mensen in de concentratiekampen identificeerden.
Tsjechië krijgt nauwelijks nog vluchtelingen over de vloer. Dat heeft de Tsjechische minister voor Binnenlandse Zaken gezegd. Onlangs stond het dagelijks aantal toegestroomde vluchtelingen sinds lange tijd zelfs weer op nul, verklaarde de sociaaldemocraat Milan Chovanec in een interview aan de krant Hospodarske noviny.

Schending mensenrechten?
Chovanec verdedigde de praktijk om vluchtelingen na hun aankomst in gesloten instellingen vast te houden. "Wanneer we ze allemaal moeten opnemen en laten doorreizen, zonder ons om de veiligheid te bekommeren, dan zou ik geen minister van Binnenlandse Zaken willen zijn", liet hij optekenen.

Onlangs nog betichtten de Verenigde Naties Tsjechië van systematische schending van de mensenrechten van vluchtelingen. De Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten, Said Raad al-Hussein, zei toen te vrezen dat de regering in Praag op die manier vluchtelingen wil afschrikken om het land binnen te komen. Hij hekelde onder meer het feit dat Tsjechië de vluchtelingen dadelijk na hun aankomst 40 dagen en in sommige gevallen zelfs 90 dagen in vernederende omstandigheden opsluit. Dat de vluchtelingen bovendien 250 kronen (10 euro) per dag moeten betalen voor hun gedwongen verblijf, is ronduit verwerpelijk, luidde het.

Druk op Balkanroute neemt af
Het lijkt er intussen op dat de zogenaamde Balkanroute - die via Kroatië, Slovenië en Oostenrijk naar Duitsland voert - over het algemeen minder gebruikt wordt. In Slovenië kwamen vandaag de eerste zes uur van de dag 2.168 vluchtelingen vanuit Kroatië aan. Gisteren waren er dat de hele dag 5.341, een pak minder dan de dag voordien toen er zich 9.848 mensen aandienden.

Sinds Hongarije zijn grens met Kroatië afsloot met een omheining, zag Slovenië nog zo'n 104.912 vluchtelingen passeren. Vandaar worden de vluchtelingen verder naar de grens met Oostenrijk geleid.