Ryanair dat vluchtelingen zonder EU-visum vervoert? "Een grap", zegt Ryanair

Michael O' Leary, topman van Ryanair.
EPA Michael O' Leary, topman van Ryanair.
Een persbericht waarin wordt aangekondigd dat Ryanair vluchtelingen zonder geldig EU-visum zal vervoeren naar EU-landen gaat niet uit van de lagekostenmaatschappij zelf. "De verklaringen van Kenny Jacobs zijn volledig fictief en er zit geen gram waarheid in", zegt Ryanair België aan persagentschap Belga. "Het gaat om een grap."

Het is nog onduidelijk wie er achter de website zit. Ryanfair.org is gehost in Duitsland. Het persbericht werd volgens de informatie van het Duitse persagentschap DPA vanuit Italië verstuurd. Hoewel de identiteit van Ryanair zou gestolen zijn, overweegt de lagekostenmaatschappij momenteel niet om op te treden tegen de daders van de valse campagne, zegt de woordvoerder van Ryanair Belgium.
    
Het persbericht liet uitschijnen dat de lagekostenmaatschappij, gekend om de handige manier waarop die vaak de media bespeelt, asielzoekers zou willen vervoeren die niet over geldige documenten zouden beschikken. Vanuit Griekenland, Slovakije, Hongarije of zelfs Montenegro zou Ryanair asielzoekers naar België, Duitsland, Frankijk, Denemarken, Italië en Spanje brengen.
   
Een Europese richtlijn bepaalt dat luchtvaartmaatschappijen ervoor moeten zorgen dat hun klanten de nodige reisdocumenten hebben om de Schengenzone te betreden. Als hun de toegang geweigerd worden, moeten de maatschappijen ervoor opdraaien om hen terug te brengen. Ook riskeren ze boetes van minstens 3.000 euro per persoon. In het valse persbericht wordt aangeklaagd dat "overheden zo hun verantwoordelijkheid bij de luchtvaartmaatschappijen dumpen"