Ruim 19.000 migranten keerden vorig jaar vanuit Griekenland terug naar thuisland

EPA
Vorig jaar zijn meer dan 19.000 migranten vanuit Griekenland teruggekeerd naar hun land van herkomst. Alleen al in december verlieten 1.412 migranten het Europese land met steun van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), zei een politiewoordvoerder.

De meeste van hen kwamen uit Albanië, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan en de Noord-Afrikaanse landen. Hun asielaanvraag werd afgewezen, of ze zagen in dat ze geen kans op asiel maakten.

De IOM biedt de migranten een terugreis onder bescherming van de veiligheidsautoriteiten aan. Voor ze op het vliegtuig stappen, krijgen ze tussen de 500 en 1.500 euro hulp om hun leven in hun land van herkomst weer op de sporen te zetten.

Momenteel zijn in Griekenland ongeveer 60.000 migranten geregistreerd. Ze wonen meestal in vluchtelingenkampen. Daarnaast worden er bijna dagelijks niet-geregistreerde migranten opgepakt die, ondanks de gedeeltelijke sluiting van de Balkanroute, met de hulp van smokkelaars in Centraal-Europa trachten te geraken.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michael Dimers

  Ik herhaal ! Ze krijgen 1500€ na geprobeerd te hebben om vanuit veilige landen, het zijn dus economische vluchtelingen (profiteurs), de EU binnen te dringen om hier op onze kosten te komen teren. Altijd winst dus. Morgen sturen ze hun families en alle miljoenen anderen die hetzelfde gaan doen. met ONS belastinggeld !

 • Ivan Hessels

  En dan....verdwenen velen in de illegaliteit of duiken op als asielzoeker in een ander land...onder een andere naam...

 • Louis Bekaert

  Nog veel veel te weinig

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Als die een paar keer per jaar afkomen tegen een tarief van 1500 euro, dan gaan die in hun thuisland niks tekort komen.

 • Marc Van Den Berghe

  Die mensen moeten wat meer fierheid betonen tegenover hun eigen land!