Reddingsschip Ocean Viking mag niet tanken in Malta

AFP
Malta heeft de Ocean Viking, het nieuwe reddingsschip van de Europese hulporganisaties Artsen zonder Grenzen (AZG) en SOS Mediterranee, geen toestemming gegeven om te tanken. Het schip is vanuit Frankrijk onderweg naar de Libische kust.

De ngo's hadden met Malta afgesproken dat het schip er kon tanken, zonder aan te meren. "Twee uur voor de afspraak hebben de Maltese autoriteiten ons laten weten dat we niet de toestemming hadden om in de Maltese territoriale wateren te komen", verklaart Nicolas Romaniuk, die verantwoordelijk is voor de reddingsoperaties van migranten. Ondertussen zoeken de organisaties naar een andere oplossing.

De Ocean Viking, die onder Noorse vlag vaart, vertrok maandag vanuit de haven van de Franse stad Marseille. Tegen het einde van de week moet het schip aankomen aan de Libische kust.

Aan boord is plaats voor 200 mensen, waardoor dit het grootste reddingsschip is dat zal rondvaren in de Middellandse Zee. Verder is de Ocean Viking uitgerust met vier speedboten en een medische post. 
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willem Van Onsem

  Probeer eens ergens anders... Veilige plekken genoeg in de wereld. Oman, Qatar, Marokko, ... Waarom moet AZG altijd naar hier verschepen?

 • YVES DE GROOTE

  Aanslaan en verbeurd verklaren.

 • Gunter Verleyen

  Raar dat die boten steevast met hun vluchtingen richting E.U. varen en niet naar Tunesie of Egypte, toch buurlanden van Libie of mogen ze daar niet aanmeren?

 • Michel Van Limbergen

  Wat gebeurt er? Ze zijn als magneten die aantrekken!

 • Henri Parmentier

  Dat is gewoon gelegaliseerde mensensmokkel redden OK maar terug naar afzender en niet naar het OCMW van de wereld