Prostitutie en verkrachting in Nederlandse asielcentra: "En dan is daar die gast met die gouden ketting in die BMW"

Hoe feministisch blad Opzij prostitutie en verkrachtingen in Nederlandse asielcentra aanklaagt

thinkstock
De ­redactie van het Nederlandse feministische blad Opzij kreeg onlangs een opvallend telefoontje over 'vreemde praktijken' in Nederlandse asielcentra. "Ik heb gezien dat vrouwen daar soms door hun eigen man tot prostitutie worden gedwongen. Het gebeurt en niemand doet er iets tegen. Zoek het uit." En dat deed het blad meteen. Opzij klaagt de problematiek aan, want de teneur is zorgwekkend. Signalen, geluiden, verhalen, maar er wordt amper iets mee gedaan.

Internationaal probleem

De wansmakelijke praktijk dat asielzoeksters verkracht worden en gedwongen worden tot prostitutie, is niet nieuw noch onbesproken.

Europol stelde vorige maand nog dat seksuele uitbuiting van (vaak minderjarige) vluchtelingen een internationaal probleem is, en dat veel mensen op de vlucht een gemakkelijke prooi zijn voor de seksindustrie. Maar ook in asielzoekercentra zelf zijn vrouwen niet veilig voor de klauwen van de georganiseerde sekscriminaliteit.

Vooralsnog veelal een bittere ver-van-ons-bedshow, tot nu. Want wat is er aan de hand in Nederlandse asielcentra?

reuters

"Pooiers hoeven niet naar een ver land, ze kunnen gewoon naar het asielcentrum"

Opzij belde met Rodaan Al Galidi, een Iraaks-Nederlandse schrijver die jarenlang in Nederlandse asielcentra verbleef. Hij komt niet bepaald uit de lucht gevallen.

"Het Nederlandse asielbeleid biedt pooiers een prachtige kans om op een makkelijke manier aan meisjes te komen", klinkt het. "Ze hoeven niet naar een ver land, ze kunnen gewoon naar een azielzoekerscentrum rijden."

"Ik kende een knappe, jonge asielzoekster", vertelt hij. "Slim, hoopvol en ambitieus. Haar zogenaamde vriend kwam gewoon langs in het centrum. Later zag ik haar achter het raam op de Wallen."

Al Galidi is alvast formeel: "asielcentra zijn voor jonge vrouwen geen veilige plek."

"Het is heel simpel. Die jonge asielzoeksters zitten in een opvangcentrum en willen ook graag een keertje uit, in leuke kleren. En dan is daar die jongen met die gouden ketting in die BMW die zegt: 'ik regel dat allemaal voor jou, schat'. En dan gaan ze mee. De leiding van het centrum kan er weinig tegen doen. Nederland is toch een vrij land?"

"Ik kende een knappe, jonge asielzoekster. Slim, hoopvol en ambitieus. Haar zogenaamde vriend kwam gewoon langs in het centrum. Later zag ik haar achter het raam op de Wallen"

Rodaan Al Galidi
epa

Survival Sex

De vrouwen hebben ook al een hele weg afgelegd voor ze in die centra zijn beland. Een weg waarop ze mogelijk al gedwongen hebben kennis gemaakt met het oerlelijke gezicht van seksueel geweld.

"Tijdens hun vlucht zijn sommigen al het slachtoffer geworden van seksueel geweld of ze hebben zich in leven moeten houden door middel van 'survival sex'. Ze hebben zoveel meegemaakt dat ze niet goed meer weten wat normaal seksueel gedrag is", aldus Ineke van Winden van het Nederlandse Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel.

Zij vertelt ook dat pooiers soms handlangers hebben binnen de centra die hen in contact brengen met potentiële slachtoffers. En er zijn ook berichten van asielzoekers die hun dochter of vrouw aanbieden voor betaalde seks.

"Tijdens hun vlucht zijn sommigen al het slachtoffer geworden van seksueel geweld of hebben ze zich in leven moeten houden door middel van 'survival sex'"

Ineke van Winden, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel

"We komen gewoon niet verder"

Opzij nam ook contact op met betrokken Nederlandse instanties. Iedereen blijkt 'alert' en bezorgd, maar even snel blijkt ook dat niemand echt een beeld kan schetsen van de aard en de omvang van het probleem.

"We weten dat dit soort dingen gebeuren, maar het is moeilijk vast te stellen", is de teneur. "We horen allerlei geluiden, maar dat heeft nog niet geleid tot concrete straf­zaken", klinkt het bij de Nederlandse officier van justitie Warner ten Kate, gespecialiseerd in mensenhandel. "Vaak lopen sporen dood. Dat wil niet zeggen dat er niets aan de hand is, maar we komen gewoon niet verder."

Zoals altijd speelt schaamte een grote rol in het verhaal. "Bij bepaalde groepen is het een schending van de familie-eer als een vrouw in de prostitutie heeft gezeten", vertelt Van Winden. "Daardoor kan haar leven gevaar lopen." Helaas is haar leven al in gevaar.

De harde conclusie van Opzij? 'Gevlucht, maar niet veilig'.

"We horen allerlei geluiden, maar dat heeft nog niet geleid tot concrete straf­zaken"

Officier van justitie Warner ten Kate
reuters