Problemen in Griekenland bij uitwijzing van Syriërs naar Turkije

Syrische vluchtelingen in het Griekse kamp nabij Idomeni, dat intussen al ontruimd werd.
REUTERS Syrische vluchtelingen in het Griekse kamp nabij Idomeni, dat intussen al ontruimd werd.
De Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas vreest problemen voor zijn land als de Griekse asielcommissie systematisch de deportatie van Syriërs naar Turkije blijft afwijzen. Volgens het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije moet Griekenland illegaal via Turkije aangekomen vluchtelingen naar dat land terugsturen, in ruil wil de EU voor elke door Ankara weer opgenomen Syriër een andere Syriër opnemen, die in Turkije bescherming zocht. .

De Griekse asielcommissie heeft deze week "in vier of vijf gevallen" de uitwijzing van Syriërs naar Turkije afgewezen, zei Mouzalas vandaag in het Nederlandse televisieprogramma Nieuwsuur in Athene. De Syriërs hadden bezwaar tegen hun uitwijzing aangetekend en de commissie had daarop beslist, "dat Turkije geen veilig land is".

De regering is er nog niet uit of ze tegen de beslissing van de asielcommissie in beroep gaat. "Juridische adviseurs van de regering onderzoeken momenteel die beslissingen", zei hij. Indien de asielcommissie uitwijzingen blijft afwijzen, kan er een "moeilijke situatie voor Griekenland" ontstaan.

De Griekse minister van Immigratie Ioannis Mouzalas
EPA De Griekse minister van Immigratie Ioannis Mouzalas