Oxfam: “Vrouwen in onveilig vluchtelingenkamp Lesbos dragen ‘s nachts luier om tent niet te moeten verlaten”

Een vrouw in het Moria-vluchtelingenkamp op Lesbos in 2015.
AP Een vrouw in het Moria-vluchtelingenkamp op Lesbos in 2015.
Honderden zwangere vrouwen, minderjarigen zonder begeleiding en overlevers van martelingen worden aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam.

In ‘Vulnerable and abandoned’ staat te lezen hoe het systeem dat de meest kwetsbare mensen, waaronder slachtoffers van foltering en seksueel geweld, moet identificeren en beschermen, gefaald heeft door een chronische onderbemanning en foute procedures. "Vorig jaar was er maar één door de overheid aangeduide arts op Lesbos en die was verantwoordelijk voor maandelijks 2.000 mensen die arriveerden. In november was er zelfs helemaal geen arts aanwezig, dus waren er ook geen screenings om de kwetsbare vluchtelingen op te sporen. De bestaande procedures waren al verwarrend en ze zijn alleen al het voorbije jaar drie keer veranderd", zo staat er in het rapport.

“Onverantwoord en roekeloos”

Renata Rendón, die de missie van Oxfam in Griekenland leidt, is verontwaardigd: "Het is onverantwoord en roekeloos dat de meest kwetsbare mensen niet geïdentificeerd worden en dat er niet aan hun noden kan voldaan worden. We hebben getuigenissen van moeders die met hun pasgeboren baby in tenten moeten slapen, tieners die verkeerdelijk als volwassenen worden aanzien en opgesloten worden. Voorzien in de noden van deze mensen is toch het minste wat de Griekse overheid en de Europese partners kunnen doen." 

Volgens Oxfam is er een zorgwekkende trend dat de autoriteiten tieners en slachtoffers van martelingen vasthouden omdat ze niet geïdentificeerd zijn als kwetsbaar. "Sociale werkers hebben ons verteld dat ze regelmatig vastgehouden vluchtelingen zagen die nooit hadden opgesloten mogen worden vanwege hun jonge leeftijd of hun slechte fysieke of psychisch gezondheid."

Onveilige situatie in het kamp

Twee op de drie bewoners van het kamp geven aan dat ze zich er nooit veilig voelen. Er breken regelmatig gevechten uit en “in een paar extreme gevallen, gaven vrouwen aan dat ze ‘s nachts luiers dragen om te vermijden dat ze in het donker naar het toilet moeten”, stelt het rapport.

Een 36-jarige vrouw uit Kameroen getuigde aan Oxfam dat mensen zonder enige aanleiding kunnen aangevallen worden in het kamp. “Moria is een gevaarlijke plaats voor vrouwen. Er kunnen elk ogenblik gevechten uitbreken. Je kan op eender welk moment een steen tegen het hoofd verwachten, zelfs als je gewoon naar het toilet of je tent wandelt... Ik woon in de afgesloten sectie voor alleenstaande vrouwen, maar na 23 uur staat de deur open en kan iedereen binnen omdat er ‘s nachts geen bewaker is.”

Lees verder onder de foto.

Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Archieffoto.
AP Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Archieffoto.

Tentenkampen omgevormd tot modderpoelen

Daarenboven heeft de winter veel regen gebracht op Lesbos en zijn de tentenkampen omgevormd tot modderpoelen. De verwachting is dat de temperaturen volgende week gaan zakken onder het vriespunt en dat er sneeuw gaat vallen. "De mensen doen er alles aan om warm te blijven en ze verbranden alles wat ze kunnen, onder andere plastic. Ze nemen ook geïmproviseerde verwarmingstoestellen mee in hun tenten."

"De lokale autoriteiten en mensenrechtengroeperingen doen er alles aan om de omstandigheden te verbeteren, maar helaas wordt dat bijna onmogelijk gemaakt door het beleid van de Griekse regering en de EU, waardoor de vluchtelingen voor langere periodes vastzitten op de eilanden", zegt Rendón nog.

Oxfam roept de Griekse regering en de EU-lidstaten op om meer experts, zoals artsen en psychologen, af te vaardigen naar de eilanden en het screeningsysteem aan te passen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudi Desmet

  Dacht dat oxfam in arme landen werkte. Ook raar dat er in die slechte kampen luiers voor volwassen beschikbaar zijn. Of dragen die vrouwen kleine babyluiers misschien.

 • els houbrechts

  Ik ben geschokt door de harteloze commentaren hier. Geen woorden voor

 • Roland Verhoeven

  Zijn dit soort uitlatingen niet racistisch? Ze geven wel een heel negatief beeld van die vluchtelingen. Ik dacht dat dit allemaal hoogopgeleiden waren die onze economie kwamen redden?

 • jean-pierre rejek

  Zo beelden bestaan al meer dan 50 jaar niets nieuw meer of is dat onze fout .

 • Hedwig Rombouts

  Smartphone op zak, maar identiteitskaart verloren? Je kan geen duizenden mensen screenen als ze er zelf alles aan doen om zichzelf niet te willen identificeren. Dat heet fraude.