Organisatie die vluchtelingen redt, vaart gestrand ultrarechts antimigratieschip ter hulp

Het schip van de nationalistische, antimigratieorganisatie van Europese jongeren moest worden gered.
rv Het schip van de nationalistische, antimigratieorganisatie van Europese jongeren moest worden gered.
De Duitse ngo Sea Eye, die op de Middellandse Zee al honderden vluchtelingen en migranten heeft gered, zet met hun reddingsschip koers naar het gestrande schip van een extreemrechtse groepering die net het tegenovergestelde beoogt. De C-Star, het schip van de extremistische groep Generation Identity, zond een noodsignaal uit nadat een motor het begaf en het schip strandde voor de Libische kust.

Michael Busch Heuer, oprichter van Sea Eye, dat met twee reddingsschepen sinds begin vorig jaar in de Middellandse Zee opereert, stelt dat het de plicht is van eenieder op zee "mensen in nood te helpen, ongeacht hun afkomst, huidskleur, religie of overtuiging".

In een post op hun facebookpagina laat Sea Eye weten dat het vanmorgen via Operation Sophia, de gezamenlijke operatie van de EU om mensensmokkel op de Middellandse Zee tegen te gaan, werd ingelicht dat de C-Star in moeilijkheden verkeerde.

"Klein technisch probleem"
"Daar ons schip Sea Eye het dichtst bij de C-Star was, kregen we de instructie van het maritieme reddingscoördinatiecentrum in Rome (de nooddienst voor het westelijke deel van de Middellandse Zee, red.) hen te gaan bijstaan", zo luidt het.

'Defend Europe', zoals Generation Identity haar missie om de overtocht van migranten richting Europa te dwarsbomen doopte, minimaliseerde het incident. Ze noemden het "een klein technisch probleem" waardoor het schip "onbestuurbaar" was.

'Defend Europe' charterde de C-Star vorige maand in Djibouti nadat de organisatie 75.000 euro had ingezameld via crowdfunding. Aanvankelijk beloofden ze actief migrantenboten te zullen gaan blokkeren, maar nu houden ze het erop dat ze reddingsmissies op de Middellandse Zee "in de gaten houden".

Jonge, extreemrechtse activisten
De groepering maakt deel uit van een vijf jaar oude beweging van jonge, extreemrechtse activisten uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Groot-Brittannië die zich verzetten tegen de islam en de immigratie. Ze beschuldigen ngo's, die instaan voor ongeveer een derde van de dit jaar bijna 100.000 geredde mensen op de Middellandse Zee, ervan illegaal samen te werken met mensensmokkelaars die migranten naar Europa sturen.

Maar de operatie van Defend Europe is totnogtoe geen onderdeeld succes. Eerst werd hun schip een week opgehouden in het Suezkanaal door Egyptische autoriteiten op zoek naar wapens. Daarna verliet een deel van de Srilankaanse bemanning het schip toen het lag aangemeerd Cyprus. Verscheidenen onder hen vroegen daar asiel aan. De eigenaar van het schip, Sven Tomas Egerstrom, werd ervan beschuldigd valse documenten te hebben laten circuleren maar werd later weer vrijgelaten.

Niet welkom in Tunesië
Het schip, dat onder de Mongoolse vlag vaart, wilde vervolgens in de Tunesische havenstad Zarzis brandstof, voedsel en water inslaan, maar werd de toegang tot de haven ontzegd door Tunesische vissers. "Als ze hier aanleggen, blokkeren we de brandstoftoevoer", verklaarde de leider van de lokale vissers. "Dat is het minste wat we kunnen doen, gezien wat er op zee gebeurt. Moslims en Afrikanen sterven op zee".

Een Tunesische ngo riep de overheid op "niet samen te werken met deze racistische en gevaarlijke bemanning.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Basil Fawlty

  Gun A, droom verder in je fantasiewereldje!

 • Benesha

  Iedereen die niet masochistisch en zelfvernietigend is wordt door de cultuurmarxisten nogal gauw extreem rechts genoemd. Wat betekent extreem rechts dan tegenwoordig anno 2017? Extreem realistisch? Cultuur verdedigend? Geestelijk gezond? Ik begin het te denken. Voor mij zijn dit bewonderenswaardige jonge niet laffe mensen die inzien dat hun en onze toekomst in gevaar is. En dat is licht uitgedrukt.

 • Found Frequencies

  Ik zou ze ook nog een paar dagen laten dobberen, in plaats van een "stoere" betoging wordt het dan een inlevingsreis....en de natuur maakt ten minste geen ondescheid;)

 • Tess Vanreusel

  Kaarsje branden Liedje zingen Enz enz enz Leuk en fyn verhaal!!! Ik ben onder de indruk !

 • james black

  Ik zou ze nog een dag of twee laten betogen...daar hebben ze recht op!