Orban: "Vluchtelingenprobleem is niet Europees, maar Duits"

Hongaars premier Viktor Orban (links) met Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz.
AP Hongaars premier Viktor Orban (links) met Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz.
Het probleem met de opvang van vluchtelingen is "niet Europees, maar Duits". Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban gezegd in Brussel. "Niemand wil in Hongarije, Slovakije, Estland of Polen blijven. Allen willen ze naar Duitsland. Onze job is gewoon om ze te registreren en wij zullen dat doen", aldus Orban tijdens een persconferentie met Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. Angela Merkel heeft de verklaringen van Orban over het Duitse asielbeleid ondertussen streng verworpen.

Berlijn zou volgens Orban verantwoordelijk zijn voor een oplossing van het vluchtelingenprobleem. Volgens hem doet Hongarije alleen wat de Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht.

Orban riep zijn Europese collega-leiders op meer te doen om de grenzen van Europa te verdedigen. "Europeanen hebben veel angst, omdat wij de grenzen van Europa niet goed genoeg bewaken". Hij erkende dat dit moeilijk is, maar onderstreepte dat als er een wil is, er een weg is, om dit te doen.

Orban ontmoet vandaag ook nog Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk. Die laatste waarschuwde deze ochtend nog voor een "scheiding tussen het oosten en het westen van de EU" over de vluchtelingenopvang.

Solidariteit

EU-president Donald Tusk wil dat "ten minste 100.000 vluchtelingen" over Europa verdeeld worden. In juli toonden Europese landen zich bereid om maar 32.000 vluchtelingen over Europa te herplaatsen voor opvang.

Tusk riep dan ook op tot meer solidariteit, zeker ten opzichte van die landen die al wel veel migranten opnemen. Op dit moment zijn er nog steeds Europese landen die nauwelijks vluchtelingen opvangen. Bovendien zullen de Europese landen dieper in de buidel moeten tasten om de vluchtelingencrisis het hoofd te kunnen bieden, zei Tusk.

"Sommige lidstaten denken alleen aan het indijken van de vluchtelingenstroom, wat wordt gesymboliseerd door de omstreden afsluiting in Hongarije, terwijl anderen meer solidariteit willen door te verdedigen wat we noemen verplichte quota" over de verdeling van migranten over de 28 EU-landen, aldus Tusk tijdens een toespraak voor de EU-ambassadeurs. Volgens de Pool is de uitdaging "een gemeenschappelijke, maar ambiteuze noemer te vinden."

Duitsland spaarde de voorbije dagen de harde woorden niet aan het adres van sommige Oost-Europese landen die vluchtelingen weigeren op te vangen op basis van een verdeelsleutel.

Merkel verwerpt uitspraken Orban

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft de verklaringen van de Hongaarse premier Viktor Orban over het Duitse asielbeleid streng verworpen. "Duitsland doet wat moreel en juridisch noodzakelijk is. Niets meer, niets minder", zo verklaarde ze tijdens een bezoek aan Zwitserland.

Merkel hamerde er opnieuw op dat het gaat om "een probleem dat allen in Europa aangaat". Ze maande haar Hongaarse collega aan tot respect voor de Conventie van Genève, waarin de bescherming van oorlogsvluchtelingen is vastgelegd. "De vluchtelingenconventie van Genève geldt niet enkel in Duitsland, maar in elke lidstaat van de Europese Unie".