Opvallende dagcijfers: "Vandaag meer dan drieduizend vluchtelingen gered voor kust Libië"

Redders van Artsen Zonder Grenzen ontfermen zich over een kind tijdens een reddingsactie vanop de Middellandse Zee, voor de Libische kust. De foto's zijn beelden van vandaag.
AFP Redders van Artsen Zonder Grenzen ontfermen zich over een kind tijdens een reddingsactie vanop de Middellandse Zee, voor de Libische kust. De foto's zijn beelden van vandaag.
De Italiaanse kustwacht meldt dat dinsdag bij 23 verschillende reddingsacties voor de kust van Libië meer dan drieduizend mensen zijn gered. Het totaal na twee dagen is hiermee gestegen tot ruim 5600.

Onder meer schepen van de Italiaanse kustwacht, de militaire missie van de Europese Unie EUNAVFOR MED en een hulporganisatie hebben de vluchtelingen met in totaal 23 boten opgehaald, aldus de kustwacht. De vluchtelingen waren onderweg van Noord-Afrika naar Italië. Het was dinsdagavond niet bekend uit welke landen ze juist afkomstig zijn.

Humanitaire organisaties stellen dat de route over zee van Libië naar Italië nu de voornaamste migratieroute naar Europa is, nadat die vanuit Turkije naar Griekenland goeddeels werd afgesloten.

Sinds maandag werden al zeker 5.600 mensen gered. Vooral in de lente en de zomer wagen migranten de gevaarlijke oversteek naar Europa via de zee. Door de gunstige weersomstandigheden zijn de afgelopen dagen mogelijk meer mensen vertrokken. De vrees bestaat dat nog meer mensen zich aan de hachelijke tocht zullen wagen nu de weersomstandigheden steeds gunstiger worden.  

De meeste mensen die met gammele bootjes vanuit Libië vertrekken, zetten koers naar Lampedusa of naar Sicilië. Dit jaar zijn al bijna 34.000 migranten aangekomen in de havens in het zuiden van Italië, aldus het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

AFP
AFP
AFP
afp
afp
AFP

Beelden van een reddingsactie gisteren:

Beelden van een reddingsactie vorige week: