Opnieuw sterke daling van aantal illegale grensoverschrijdingen in Europa

Een rubberboot volgestouwd met Afrikaanse vluchtelingen voor de Libische kust in augustus 2016.
REUTERS Een rubberboot volgestouwd met Afrikaanse vluchtelingen voor de Libische kust in augustus 2016.
In 2017 daalde het aantal mensen dat op illegale wijze de Europese Unie probeerde binnen te komen voor het tweede jaar op rij, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex. 

Frontex registreerde vorig jaar zo'n 204.300 illegale overschrijdingen van de Europese buitengrenzen. Dat is meer dan een halvering in vergelijking met 2016, toen het agentschap 511.371 gevallen telde van mensen die probeerden om de EU illegaal binnen te komen. In 2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, waren er 1.822.177 illegale grensoverschrijdingen. 

Bij die cijfers dient aangestipt dat één persoon meerdere pogingen kan ondernemen om de EU te bereiken.

Vooral in Italië

Vooral in Italië was de knik vorig jaar merkbaar, en dan vooral vanaf de zomer. Waar de cijfers in de eerste maanden van 2017 nog ongeveer even hoog lagen als in 2016, begonnen ze vanaf juli spectaculair te dalen. Uiteindelijk registreerde Italië vorig jaar 119.000 illegale grensoverschrijdingen. Eén op zeven inkomende migranten had de Nigeriaanse nationaliteit, gevolgd door onderdanen van Guinee en Ivoorkust. 

Samenwerking EU-Libië

De EU werkte vorig jaar intensief samen met Libië om het aantal bootvluchtelingen naar Italië in te dammen. Het kwam haar meermaals op kritiek van mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties te staan.  Zeker nadat een CNN-reportage onthulde hoe migranten in Libische kampen worden gemarteld en als slaven verkocht. 

In Griekenland was de daling al ingezet in het voorjaar van 2016, als gevolg van het akkoord met Turkije. Er waren vorig jaar 41.700 illegale grensoverschrijdingen. Het ging vooral om Syriërs en Irakezen. 

3.116 vluchtelingen verdronken in Middellandse Zee

Aan de Spaanse grenzen is het aantal illegale overschrijdingen dan weer aan het stijgen. Het land noteerde vorig jaar 22.900 illegale binnenkomsten, meer dan het dubbele van vorig jaar en een absoluut record sinds Frontex in 2009 startte met het systematisch inzamelen van deze gegevens. Veertig procent van de illegale binnenkomsten betreft Algerijnen en Marokkanen. 

Ook de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties publiceerde vandaag haar eerste cijfers voor 2017. Zij ramen dat vorig jaar 3.116 mensen verdronken in de Middellandse Zee in een poging om Europa te bereiken.
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vandekempen bart

  het aantal is 2 jaar geleden geexplodeerd, logisch dat het nu wat zakt, maar is nog altijd veel hoger dan enkele jaren geleden.

 • daniel moniez

  het is intriest,hun presidenten zwemmen in goud en de petrol,ect, de rest zijn zielepoten,zij zwemmen in de zee,al te zot,

 • diane colman

  Ik geloof daar niets van... Europa laat ons in de steek m.i. zouden de Afrikanen zelfs geen voet aan wal mogen zetten en comfortabel direct moeten worden teruggestuurd. Europa ontgoochelt me over gans de lijn.

 • Johnny Mario vanmol

  Als de cijfers kloppen is dat goed nieuws en moeten we er vooral voor zorgen dat deze tendens aanhoud...laat verkiezingen maar komen!!

 • johny daneels

  Ik ben alweer vol van verwondering, het koninklijk paleis zit vol zeker