Opnieuw honderden vluchtelingen gered voor Sicilië

Een reddingsoperatie aan de gang voor de kust van Sicilië (archieffoto).
AFP Een reddingsoperatie aan de gang voor de kust van Sicilië (archieffoto).
De Italiaanse kustwacht heeft in de Middellandse Zee opnieuw meer dan 800 vluchtelingen ontdekt, die door verschillende schepen naar Sicilië en Calabrië zouden gebracht worden. De eerste 342 migranten zijn reeds in de Siciliaanse havenstad Augusta aangekomen, aldus het persagentschap Ansa vandaag.

In tegenstelling tot andersluidende berichten was er slechts één Syriër aan boord. De anderen waren Egyptenaren, Somaliërs en Soedanezen, zei een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Gisteren was aanvankelijk gezegd dat de meeste vluchtelingen uit Syrië afkomstig waren. Dat zou betekend hebben dat de vluchtelingenroute uit het land in burgeroorlog zich zou verplaatsen van Griekenland in de richting van Italië. Veel experts hadden daarvoor na de sluiting van de Balkanroute gevreesd. Volgens IOM-woordvoerder Flavio di Giacomo zijn tot 30 april slechts 26 Syriërs in Italië aangekomen.

Nog eens 500 migranten zouden in de loop van de dag op Sicilië en in Calabrië arriveren. Volgens onbevestigde berichten bevinden zich ook onder hen geen Syriërs, aldus Ansa.

Brennerpas
Aan de Brennerpas komen, wellicht tot opluchting van vele toeristen, voorlopig geen grenscontroles om migranten tegen te houden die Oostenrijk willen binnengeraken. Dat hebben de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, en zijn Oostenrijkse collega Wolfgang Sobotka tijdens een overleg aan de Brennerpas beslist. Volgens Sobotka is het aantal vluchtelingen dat in de Alpenpas aankomt, door de Italiaanse controlemaatregelen sterk verminderd. De Oostenrijkse regering had de voorbije weken eerste voorzorgsmaatregelen voor controles aan de grensovergang getroffen, om naargelang de ontwikkeling van de situatie zelf te kunnen ingrijpen. Dat stuitte op hevige kritiek van Rome.

Archieffoto: migranten komen toe in Sicilië op 15 april 2016.
AFP Archieffoto: migranten komen toe in Sicilië op 15 april 2016.