Opnieuw honderden migranten aangekomen op Griekse eilanden

Een jongetje met zijn mama net na aankomst op het eiland Lesbos met een bootje afgelopen nacht.
AP Een jongetje met zijn mama net na aankomst op het eiland Lesbos met een bootje afgelopen nacht.
Het aantal migranten dat in Griekenland aankomt blijft hoog. Alleen al gisteren hebben 379 mensen vanuit Turkije de oversteek naar de Griekse eilanden gemaakt, zo heeft het Griekse ministerie van Burgerbescherming meegedeeld.

Om de overvolle kampen te ontlasten, werden gisteren ook 485 migranten overgebracht naar het Griekse vasteland, zo meldt de regering in Athene. Toch bevinden zich momenteel nog altijd 28.800 mensen in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Volgens de lokale media gaat het om het hoogste aantal sinds het vluchtelingenakkoord met Turkije in maart 2016 in werking trad.

AP

Vooral in het kamp in Moria, op het eiland Lesbos, blijven de leefomstandigheden slecht. Er leven meer dan 12.000 mensen in het kamp, dat eigenlijk maar bestemd was voor de opvang van 3.000 migranten. De situatie is daarnaast ook ernstig op Samos, waar 5.200 migranten samengepropt zitten in een kamp dat eigenlijk maar plaats mag bieden aan 650 mensen.

De vluchtelingendeal tussen Turkije en EU houdt in dat Europa alle vluchtelingen en migranten kan terugsturen die illegaal de oversteek van Turkije naar Griekenland hebben gemaakt. Maar door een personeelstekort blijft de behandeling van de asielaanvragen op de Griekse eilanden moeizaam verlopen. 

AP
AP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean-marie machiels

  Het wordt tijd dat die overbetaalde EU-commissarissen eindelijk beslissingen gaan nemen die deze mensenhandel doet stoppen. En dat dure akkoord met Turkije stelt niets voor... Politieke moed is alles wat er nodig is om deze waanzin een halt toe te roepen.

 • Benny Adriaens

  Wat doet de super dure Europese grenswacht Frontex met veel poeha opgericht....

 • Jos Plessers

  Er komt gewoon geen einde aan.

 • Bruno Weymeis

  Waarom geeft Europa zoveel geld aan Turkije om die economische vluchtelingen daar te houden?

 • Niko Karavas

  Die kunnen toch onmiddellijk terug gestuurd worden, zo moeilijk is dat toch niet, gewoon wat politiek incorrecte moed en het is wet.