Opnieuw dobbert boot met geredde migranten rond op zee: Amerikaans marineschip wacht al twee dagen op instructies

De USNS Trenton, die zijn basis in Napels heeft, wacht al twee dagen op instructies over waar het de migranten naartoe moet brengen.
AP De USNS Trenton, die zijn basis in Napels heeft, wacht al twee dagen op instructies over waar het de migranten naartoe moet brengen.
Het Amerikaanse marineschip dat twee dagen geleden 40 migranten redde voor de kust van Libië wacht nog steeds op instructies over waar het de mensen naartoe moet brengen. Dat zegt een woordvoerster. 

De USNS Trenton, een schip van een Amerikaanse vloot met als basis Napels, pikte dinsdag 40 overlevenden van een schipbreuk op en vond 12 lichamen bij een routineoperatie in de Middellandse Zee. De lichamen zijn niet geborgen, zegt de woordvoerster. Ze spreekt dus tegen dat de lichamen aan boord zouden zijn genomen en later weer in de zee zouden zijn gegooid omdat er geen koelkamers waren.

Een geredde migrant wordt aan boord gehaald van de USNS Trenton.
AP Een geredde migrant wordt aan boord gehaald van de USNS Trenton.

Geweigerd

De Amerikaanse marine vroeg aan een schip van de Duitse ngo Sea-Watch om de migranten op te pikken, maar dat weigerde omdat het geen zekerheid kreeg dat het in Italië kon aanmeren. De terughoudendheid van Sea-Watch komt er na de discussie rond het ngo-schip Aquarius, dat niet mocht aanmeren in Italië en Malta en nu aan een lange tocht naar Spanje bezig is.

Volgens Flavio Di Giacomo, een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), ligt de USNS Trenton net buiten de haven van Augusta, in Sicilië. "Ze moeten dringend de haven worden binnengelaten. De overlevenden hebben onmiddellijke hulp nodig", aldus Di Giacomo op Twitter.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Cock

  Naar Mexico er mee !

 • Erik Snarevlis

  Een volle emmer loopt over, daar kan geen enkele politiek correcte uitspraak, moraliteit of ideaal iets aan doen.

 • Els Vervoort

  Neem ze mee naar de VS, dat wordt pas lachen.

 • Dan Midden

  Waarom niet naar Marokko, of naar Turkije of een ander land aan de middellandse zee, of waarom niet terug naar vanwaar ze gekomen zijn?

 • André Van der Poorten

  Niet betaald ? Geen hulp ! Daar lijkt het mij toch op !