Opmerkelijk: vluchtelingen bekeren zich tot christendom

Benjamin staat klaar om gedoopt te worden.
videostill Benjamin staat klaar om gedoopt te worden.
Ze komen uit Iran, Afghanistan of Pakistan, landen waar ze hun uitverkoren geloof niet openlijk kunnen belijden. Aan de rand van het zwembad in Hamburg wachten ze om eindelijk gedoopt te worden. Steeds meer asielzoekers bekeren zich tot het christendom, zo leert een opmerkelijke reportage van de Duitse omroep ARD.

Een seconde gaat hij met het hoofd onder water - daarna zal voor Benjamin alles anders zijn. De jonge Iraniër, 25 jaar oud, is nu een christen. Gedoopt in het zwembad van Hamburg door een pastoor van de Perzische kerkgemeenschap. In zijn vaderland wacht moslims die zich tot het christendom bekeren, de doodstraf. Benjamin straalt: "Vandaag begint mijn nieuwe leven. Ik hoor nu bij Jezus."

Niet alleen Benjamin laat zich dopen. Aan de kant van het zwembad wachten meer dan 70 vluchtelingen. Ze zijn volledig in het wit gekleed. Dit jaar alleen al zullen 600 vluchtelingen deze doopceremonie ondergaan. Dit geldt trouwens niet alleen voor Hamburg. Ook andere parochies in Duitsland noteren een sterke toestroom van asielzoekers die zich willen bekeren. De geloofscursussen zijn volgeboekt. De kerken vullen zich weer.

De redenen die vluchtelingen aanhalen om hun geloof in te ruilen voor het christendom, verschillen. "Velen zeggen dat ze ontgoocheld zijn in de islam", vertelt priester Albert Babajan. Anderen hopen door hun bekering meer kans op asiel te maken. Christenen worden meestal niet teruggestuurd naar landen waar ze vervolging riskeren maar een garantie is er niet. Niettemin tonen steeds meer moslims, die hun heimat zijn ontvlucht, oprecht interesse in het christelijke geloof omdat de koran hen teleurstelt. Tijdens de geloofscursussen gaan de parochies na of de toekomstige bekeerlingen het goed menen en hun interesse wel oprecht is vooraleer ze gedoopt kunnen worden.

De nieuwbakken christen Benjamin uit Hamburg wil niet meer terug naar Iran. "Ik wil in vrijheid kunnen leven", verklaart hij. De man is er zich van bewust dat hij kan uitgewezen worden. Toch kijkt de Iraniër met vertrouwen naar de toekomst: "Ik ben er zeker van dat ik op de goede weg ben." En die weg begint in een kleedhokje van het gemeentelijk zwembad in Hamburg.

videostill
REUTERS
Getty Images
REUTERS
Getty Images
Getty Images
Getty Images