Ook volgend jaar gaat ons land meer dan 1.000 vluchtelingen hervestigen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gisteren tijdens zijn bezoek aan een informele vestiging met vluchtelingen in de Bekaavallei in Libanon.
belga Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gisteren tijdens zijn bezoek aan een informele vestiging met vluchtelingen in de Bekaavallei in Libanon.
Ons land gaat volgend jaar 1.150 vluchtelingen hervestigen uit regio's rond conflictgebieden. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vandaag gezegd tijdens een werkbezoek in Libanon. Het gaat vooral om Syrische vluchtelingen uit Turkije, Libanon en Jordanië. Voor het eerst zullen ook vijftig vluchtelingen vanuit Libië worden overgevlogen.

Een aantal landen, waaronder België, doen al jaren aan hervestiging. Ze brengen vluchtelingen over uit de landen waar ze bescherming hebben gezocht om ze een duurzaam verblijf te geven. Het gaat om kwetsbare vluchtelingen, die na een grondige screening geselecteerd worden.

België brengt dit jaar 1.150 vluchtelingen over, van wie 1.050 Syriërs die nu in Turkije, Libanon en Jordanië verblijven. De honderd anderen zijn Congolese vluchtelingen die vanuit Oeganda worden overgebracht.

Tegen 15 september moet ons land aan de Europese Commissie laten weten hoeveel vluchtelingen ons land volgend jaar wil hervestigen. Staatssecretaris Franken stelt voor om opnieuw 1.150 vluchtelingen over te nemen. Opnieuw gaat het vooral om Syriërs: zeshonderd uit Turkije (via het zogenaamde '1-voor-1'-principe uit het akkoord tussen de EU en Turkije): 350 uit Libanon en 100 uit Jordanië. Daarnaast worden er nog vijftig Congolezen uit Oeganda overgebracht. En voor het eerst ook vluchtelingen uit Tsjaad en Niger die nu in Libië verblijven.

"Ik ben voorstander van hervestiging, een vorm van legale migratie van de meest kwetsbaren in de regio", zegt Francken. "Asiel na illegale migratie moet stoppen. Een bootje nemen mag niet langer een toegangsticket zijn voor de EU".
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christophe Vandepoel

  Wat zouden ze toch maar willen aanvangen met al die vluchtelingen? Hier zitten veel syrische kinderen op de scholen. In het 4e leerjaar zijn ze de kleuren aan het leren nu. 4e leerjaar en nog kleuren moeten leren. Al die vrouwen komen hier, voor het eerst in hun leven zien ze een fiets. Die gaan niet veel meer doen dan levenslang onderhouden worden door de maatschappij.

 • Joske Vermeulen

  Het mag wel is gaan stoppen hoor,ik blijf ni werken voor een ander

 • Margrietje

  Allemaal goed maar men moet wel benadrukken dat dit tijdelijk is en een toekomst in Vlaanderen niet realistisch is.

 • Nezy Mets

  Goed zo Theo 13slechte terugsturen en duizenden terughalen je bent een man met een goeie hart !

 • JP Franco

  Geeft niet. Ik zal wel een paar jaartjes langer werken.