Nog altijd 13.000 vluchtelingen vast op Griekse eilanden: "Griekenland en EU moeten dringend actie ondernemen"

AFP
Er zitten nog altijd 13.000 vluchtelingen vast op de Griekse eilanden. Het zijn "open gevangenissen", zeggen negen mensenrechten- en humanitaire organisaties. Ze roepen de Griekse regering en de Europese Unie nogmaals op hier meteen een einde aan te maken.

"Duizenden asielzoekers zitten vast op de Egeïsche eilanden in miserabele omstandigheden, zonder toegang tot geschikte bescherming en basisdiensten", zeggen de organisaties, waaronder Amnesty International, Human Rights Watch, Oxfam en Refugee Rights Europe.

Ze roepen ze de Griekse regering op om de vluchtelingen zo snel mogelijk naar het vasteland over te brengen.

Open gevangenissen

Gabriel Sakellaridis, directeur van Amnesty International in Griekenland, noemt de eilanden "open gevangenissen, die het leven van vluchtelingen maandenlang in de wacht plaatst, wat hun lijden nog vergroot". "De Griekse overheid moet de vluchtelingen, met de steun van de EU, onmiddellijk in veiligheid brengen op het vasteland."

Door de vluchtelingen op de eilanden te houden voorkomt de Griekse overheid dat mensen asiel aanvragen op het vasteland. In maart 2016 kwamen de EU en Turkije ook overeen om mensen die van Turkije naar de Griekse eilanden oversteken terug te sturen.

De mensenrechten van de vluchtelingen op de Griekse eilanden worden dagelijks geschonden

Marta Welander van Refugee Rights Europe

Overbevolkt

In december lanceerden de organisaties al de campagne #OpentheIslands, een oproep aan de Griekse regering om de vluchtelingen naar het vasteland over te brengen. Sindsdien verlieten zevenduizend mensen de eilanden, als noodmaatregel.

Maar sinds december zijn er opnieuw meer dan vijfduizend vluchtelingen bijgekomen, zeggen de organisaties. Ze verwachten dat dit aantal de komende weken zal toenemen, want vanaf de lente zullen opnieuw meer mensen de oversteek wagen.

De vluchtelingenkampen op de eilanden zijn overbevolkt. Op Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos, waar de meeste mensen vastzitten, is plaats voor zesduizend mensen, terwijl er bijna tienduizend zijn ondergebracht.

Zware regen en kou

"Veel mensen moeten nog steeds op de grond slapen of in tenten die niet zijn aangepast aan de zware regen en de kou op de eilanden", stellen de organisaties in een communiqué. "Vrouwen en kinderen, die mogelijk al zijn blootgesteld aan geweld en uitbuiting in de landen waaruit ze zijn gevlucht, lopen een verhoogd risico op seksueel geweld en intimidatie."

Het aantal artsen en advocaten is veel te laag. "De overbevolking, de slechte leefomstandigheden, de beperkte toegang tot basisdiensten, en de onzekerheid over de toekomst hebben de spanningen doen toenemen", zeggen de organisaties.

Vrouwen en kinderen lopen een verhoogd risico op seksueel geweld en intimidatie

Mensenrechten- en humanitaire organisaties

"De situatie op de Griekenland bevindt zich op een breekpunt", waarschuwt Marta Welander, directeur van Refugee Rights Europe. "De mensenrechten van de vluchtelingen op de Griekse eilanden worden dagelijks geschonden, de humanitaire omstandigheden zijn ondermaats. De Griekse regering en de EU moeten dringend actie ondernemen om de mensenrechten van de duizenden mensen die op de eilanden vastzitten te handhaven."
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frank triolet

  Terug sturen. Wat is het probleem.

 • vanessa ghesquiere

  Wie gaat dat betalen? laat merkel ze opvangen, zij wou moeder theresa spelen en nu zitten we met de miserie want een groot deel van die mensen willen zich niet aanpassen aan onze regels

 • diane colman

  Wat moeten wij aanvangen met al die mensen en kinderen .. er is maar één optie... terugsturen. Europa laat ons in de steek en zou maar al te graag, met de stille trom, al die asielzoekers over de brave aangesloten lidstaten verspreiden. Hun cultuur is de onze niet en we zitten nu al met overvolle scholen en die asielzoekers maken kindjes aan de lopende band en zeker als ze het hoge kindergeld ontvangen voor hun kroost.

 • Fredien Vandervekens

  Door voortdurend de Europese bevolking, een "schuldcomplex" toe te schuiven, bereikt de "correcte" elite, het tegenovergestelde. Hoeveel, hoe oud ....de man in de straat (die is niet dom) zegt, "de pot op" !

 • Liliane Depauw

  Je kan toch alle zorgen van heel de wereld niet in Europa droppen, er wordt gevochten of er is armoede in hun land maar ze kunnen wel geld geven om een oversteek te maken en kinderen te kweken. Van integratie is er niet veel sprake, excuseer maar probeer het te maken in uw streken, wij hebben ook geen plaats meer over.