Nieuw vluchtelingendrama op Middellandse Zee

Vluchtelingen worden opgevangen op de Libische marinebasis in Tripoli.
AFP Vluchtelingen worden opgevangen op de Libische marinebasis in Tripoli.
Minstens elf migranten zijn verdronken bij twee schipbreuken voor de kust van Libië. Dat melden de Libische marine en internationale organisaties. De dodentol dreigt veel hoger te liggen: meer dan 230 opvarenden worden vermist.

Op een strand in Zawiya, 50 kilometer ten westen van Tripoli, werden vanochtend de lijken aangetroffen van tien vrouwen en één kind, meldde een functionaris van de Libische Rode Halve Maan. Het is niet zeker of zij ook op het vaartuig zaten dat gisteren slagzij maakte voor de kust van Zawiya. Van dat gezonken vaartuig werden zeven opvarenden, een vrouw en zes mannen, gered. Overlevenden zeggen dat het bootje 170 migranten aan boord had, onder wie 35 vrouwen en negen kinderen.

Vrijdag was vanuit Libië ook een opblaasbare sloep vertrokken met naar verluidt 132 mensen aan boord. Op enkele uren tijd was alle lucht uit de sloep verdwenen en sloeg het vaartuig om. Een Deens vrachtschip wist een vijftigtal migranten te redden. De overlevenden werden gisteren overgebracht naar Pozzallo, in het zuiden van Sicilië.

Op drie dagen tijd, tussen vrijdag en zondag, zijn meer dan 6.500 migranten levend uit de zee gevist in de internationale wateren voor de kust van Libië. Zij werden allen naar Italië overgebracht. Dat land heeft dit jaar inmiddels al ruim 43.000 migranten tijdelijk onderdak verleend. In diezelfde periode zijn minstens duizend anderen omgekomen op zee.