Ngo-schip met 104 migranten vraagt EU-landen dringend toestemming om aan te meren

Asiel en migratie

Migranten aan boord van het reddingsschip Ocean Viking.
AP Migranten aan boord van het reddingsschip Ocean Viking.
Een reddingsschip dat al tien dagen 104 migranten aan boord heeft, vraagt vandaag dringend toestemming om aan te meren. SOS Mediterranee en Artsen zonder Grenzen, de twee ngo's die het schip Ocean Viking beheren, willen ook dat Europa dringend actie onderneemt.

De migranten werden op 18 oktober op zowat 90 kilometer van de Libische kust opgepikt. Volgens de ngo's bevinden er zich onder meer twee zwangere vrouwen en 41 minderjarigen aan boord van de Ocean Viking. Er werd al aan Malta en Italië toestemming gevraagd om aan land te gaan, maar dat werd tot nu toe geweigerd. Momenteel bevindt het schip zich halfweg tussen de eilanden Lampedusa en Sicilië.

"De 104 overlevenden worden opnieuw in onzekerheid achtergelaten op het dek van een reddingsschip, met geen uitzicht op een oplossing voor hun ontscheping", zegt Louise Guillaumat van SOS Mediterranee. "We dringen er bij de Europese leiders op aan dat ze hun principes naleven en de overlevenden eindelijk toestemming geven om veilig aan land te gaan", zegt Michael Fark van Artsen zonder Grenzen. 

Italië en Malta hebben al meermaals toegang geweigerd aan reddingsschepen met migranten. Ze willen de schepen enkel laten aanmeren als ook andere EU-landen bereid zijn om de migranten op te nemen. Maar de onderhandelingen daarover verlopen vaak moeizaam, waardoor mensen lange tijd op het schip moeten blijven.

De ngo's vragen dat de EU "eindelijk werk maakt van een voorspelbaar en gecoördineerd" beleid voor de ontschepen van geredde migranten.

AP75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieve Vandamme

  En na dit schip wachten de mensensmokkelaars met nog méér (rijke) migranten, die wél duizenden euro's voor een tocht KUNNEN betalen; Artsen zonder grenzen, breng de mensen niet naar hier, maar help ze ginder!!! Jullie zijn goede tussenpersonen en medewerkers van mensensmokkelaars!!!

 • DIRK VAN DESSEL

  Terug naar afzender Libië ; de omvolking dient gestopt met onmlddelijke ingang. Draai de subsidiekraan naar die NGO's dicht

 • Hilde Peeters

  Ik snap nog altijd niet dat mensen ginder hun hebben en houden achterlaten om naar niks te gaan. In de tijd van sociale media moeten zij toch ook het nieuws over wat vluchtelingen hier te wachten staat kunnen zien. want het zijn mensen met gelddie hier geraken arme niet. het zijn dan nog meestal mannen die hun vrouw en kinderen ginder in de problemen achterlaten met niks.

 • Sikosek Alexander

  Denk hieraan als "artsen zonder grenzen" nog eens met een benefiet actie komen. Of iets verkopen!!!!

 • Jan Verstrepen

  Terug naar afzender onze geldbeugel is leeg!