Negen personen opgepakt na zware mishandeling van migrant in Engeland

Het slachtoffer zat vrijdag met twee vrienden bij deze bushalte in Croydon toen hij werd aangesproken door zijn belagers.
REUTERS Het slachtoffer zat vrijdag met twee vrienden bij deze bushalte in Croydon toen hij werd aangesproken door zijn belagers.
De Britse politie heeft negen personen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de zware mishandeling van een jonge migrant. De politie laat vandaag weten dat de negen verdachten deel uitmaakten van een groep van circa twintig ruzieschoppers.

De groep tuigde een zeventienjarige Koerdische Iraniër af nadat ze hadden ontdekt dat hij een asielzoeker was. De mishandeling leidde in Groot-Brittannië tot grote ophef.

Schedelbreuk en hersenbloeding
Het slachtoffer zat vrijdag met twee vrienden bij een bushalte in Croydon toen hij werd aangesproken door zijn belagers. Zij wilden weten waar de jongen vandaan kwam. Toen de jongen antwoordde dat hij asiel zocht, werd hij achtervolgd en uiteindelijk ernstig gewond achtergelaten. De tiener liep onder meer een schedelbreuk en hersenbloeding op. Zijn toestand is ernstig maar stabiel.

Speurder Gary Castle: "We weten dat een groot aantal mensen, naar schatting twintig, betrokken was bij de aanval. Enkele van hen benaderden het slachtoffer toen die met twee vrienden aan de bushalte aan The Goat pub stond".

"Na de aanval snelden enkele mensen het slachtoffer ter hulp toen hij bewusteloos lag. De twee vrienden wisten te ontkomen en liepen slechts lichte verwondingen op".

Ooggetuige
Volgens buurtbewoners keken naar schatting twintig mensen toe terwijl de tiener geslagen en op de grond geschopt werd. Een buurtbewoner verklaart: "Je kon niet zien wie wie aan het slaan was. Die ene persoon die in het ziekenhuis belandde, werd ronduit afgetuigd. Hij werd geschopt, vooral in zijn gezicht. Het ging om een groep van ongeveer tien mensen die hem sloegen en schopten, tien tot twintig anderen keken toe. Toen we de sirenes hoorden, vluchtten ze weg. Ooggetuigen konden niet ingrijpen omdat de belagers te talrijk waren en moesten wachten tot ze weg waren om het slachtoffer te helpen. Toen kwamen de ziekenwagen en de politie aan".

"Tuig"
Politici reageerden woedend op de aanval. De parlementariër voor het district, de conservatief Gavin Barwell, noemde de aanvallers "tuig". Labour-leider Jeremy Corbyn zei geschokt te zijn door het geweld tegen een jongen die uitgerekend bescherming zocht in Groot-Brittannië.

De Londense burgemeester Sadiq Khan veroordeelde de aanval. Hij zei dat er voor haatmisdrijven geen plaats is in Londen, Groot-Brittannië of waar dan ook.

De aangehouden verdachten, mannen en vrouwen tussen 17 en 24 jaar oud, worden beschuldigd van poging tot doodslag.