Minder vluchtelingen op Balkanroute door staking Griekse ferry's

AP
Het aantal vluchtelingen op de Balkanroute is aanzienlijk geslonken door een staking van het Griekse ferrypersoneel. Gisteren kwamen slechts 1.700 vluchtelingen aan in Slovenië, zo berichtte het Sloveense persbureau STA vandaag. De voorbije weken telde het land doorgaans tot 7.000 nieuwe vluchtelingen per dag.

In de Oostenrijkse eerstelijnsopvangcentra Spielfeld en Bad Radkersburg, op de grens met Slovenië, beleefde men vanochtend een primeur sinds de start van de vluchtelingencrisis. De centra waren leeg nadat de laatste migranten vannacht werden overgebracht naar andere centra in het land.

Toch worden vandaag opnieuw mensen verwacht in de twee Oostenrijkse centra. Aan het station van het Sloveense Dobova trof men zondagochtend al meer dan duizend vluchtelingen aan die vanuit Kroatië waren aangekomen. Ook in Kroatië zelf komen opnieuw vluchtelingen aan. Alleen al tussen middernacht en vanochtend telden de autoriteiten 2.300 vluchtelingen.

De Griekse ferrydiensten startten begin deze week een staking. Daardoor kwamen meer dan 25.000 mensen vast te zitten op de Egeïsche eilanden. Sinds vrijdag is het ferryverkeer weer hervat en zijn de vluchtelingenstromen opnieuw aan het toenemen.