Minder vluchtelingen aangekomen in Griekenland

Vluchtelingen in Griekenland.
AP Vluchtelingen in Griekenland.
Het aantal vluchtelingen dat uit Turkije aankomt op de Griekse eilanden blijft laag: tussen gisterochtend en vanmorgen waren het er amper 49. In de 24 uur ervoor kwam zelfs geen enkele vluchteling toe. Dat zegt de Griekse staf voor de vluchtelingencrisis. Officieren van de kustwacht zeggen dat Turkije tot nu toe het vluchtelingenakkoord met de EU naleeft.

In maart kwamen er dagelijks gemiddeld meer dan 900 vluchtelingen aan. In april waren het er volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gemiddeld nog meer dan 122 per dag. Na het akkoord over de beperking van de vluchtelingenstroom stuurt de EU vluchtelingen die sinds 20 maart naar Griekenland zijn gereisd terug naar Turkije. Tot nu toe zijn slechts 386 vluchtelingen van verschillende nationaliteiten teruggestuurd, omdat de verificaties die deel uitmaken van de asielprocedure tijd in beslag nemen.

Onderdeel van het akkoord is dat Turkse burgers visumvrij naar de EU zullen kunnen reizen. Maar de EU en Ankara zijn het nog oneens over de voorwaarden. De deadline voor de afschaffing van de visumplicht, eind juni, komt zo in het gedrang. En daarmee ook het volledige vluchtelingenakkoord.