Minder migranten op Middellandse Zee door het slechte weer

Migranten op de Middellandse Zee voor de kust van Libië (archiefbeeld).
REUTERS Migranten op de Middellandse Zee voor de kust van Libië (archiefbeeld).
Door de slechtere weersomstandigheden in het oostelijke deel van de Middellandse Zee zijn er volgens het Europese grensbeschermingsagentschap Frontex in de maand april minder migranten via illegale weg in de Europese Unie aangekomen. In vergelijking met de maand maart daalde het aantal vastgestelde grensoverschrijdingen via de belangrijkste migratieroutes met 19 procent tot 4.900, zo meldt Frontex vandaag in Warschau.

Ook bekeken op jaarbasis is er een terugloop. Met 24.200 geregistreerde grensoverschrijdingen noteert Frontex een derde minder dan in de eerste vier maanden van 2018.

Sinds januari zijn er op de oostelijke route 12.750 illegale grensoverschrijdingen vastgesteld, een vijfde minder dan vorig jaar. Vele mensen kwamen uit Afghanistan en Turkije. 

Via de westelijke route kwamen in april 900 migranten in Spanje aan. Dat is dubbel zoveel als de maand ervoor. Met 6.300 overschrijdingen dit jaar ligt het aantal hier een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Hier kwamen de meeste migranten uit Marokko, Guinea, Mali en Ivoorkust.

Op de centrale route tussen Libië en Italië zakte het aantal illegale grensoverschrijdingen naar de helft met nu nog een 200-tal. De regering in Italië vaart een harde koers inzake migranteninstroom. Tot nog toe zijn er voor dit jaar 880 gevallen genoteerd, een daling met 91 procent tegenover 2018. Hier kwamen de meeste migranten uit Tunesië en Algerije.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Scholaart

  toch nog eens goed nieuws.

 • Jim Baker

  Prachtig probleem lost zichzelf op.

 • Ronny Wauters

  Dat het dan maar slecht weer blijft voor maanden!!!!

 • Godfrey Vaes

  Mag daar 365 dagen orkaan op zee zijn!

 • Michael Dimers

  Laten we hopen dat het slechte weer blijft aanhouden !!! Wanneer stopt die waanzin !