Merkel raadt vluchtelingen aan om op platteland te gaan wonen

Merkel poseert voor een selfie in een accommodatie voor vluchtelingen in Berlijn
AP Merkel poseert voor een selfie in een accommodatie voor vluchtelingen in Berlijn
Vluchtelingen die in Duitsland een leven willen opbouwen, moeten volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel open staan voor een leven in meer dunner bevolkte gebieden in plaats van grote steden. Ook moeten ze wat nieuwsgierig zijn naar de Duitse cultuur.

"We verwachten dat zij die hierheen komen, onze wetten volgen en dat ze wat nieuwsgierig zijn naar onze levens", zei Merkel in een wekelijkse videoboodschap, die zaterdag is verschenen.

Merkel erkende dat vele nieuwkomers de voorkeur hebben om te leven in grote steden. Daar een plekje vinden, kan echter vaak moeilijk zijn. "Daarom raad ik aan in de landelijke gebieden te blijven... waar het op het eerste gezicht misschien wat minder aanlokkelijk lijkt", aldus Merkel. "Vaak kunnen de mensen in die plaatsen beter zorgen voor de belangen van de vluchtelingen en hen integreren."

De bondskanselier zei nog dat nieuwkomers de Duitse waarden moeten omarmen: "tolerantie, openheid, religieuze vrijheid en vrijheid van meningsuiting".

Politieke en sociale druk

"Aan de andere kant moeten wij als Duitsers ook open zijn", zei Merkel. "We moeten begrijpen dat de vluchtelingen uit een onbekende wereld met andere gebruikers en tradities komen. We moeten daar dan ook begrip en belangstelling voor tonen."

Duitsland heeft sinds 2015 meer dan een miljoen migranten en vluchtelingen opgenomen. Sindsdien kampt het land met politieke en sociale druk, nu de nieuwelingen in het land worden geïntegreerd.