Meerderheid Europeanen linkt vluchtelingen aan terrorisme

AP
De meerderheid van de Europeanen vreest dat de toestroom van vluchtelingen op het continent het risico op aanslagen verhoogt, en een groot deel van hen is bezorgd over de impact van het stijgende aantal immigranten op de economie. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse Pew Research Center, die maandag werd gepubliceerd.

De onderzoekers ondervroegen burgers uit Duitsland, Zweden, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Hongarije en Polen. De bevraging vond plaats in de maanden april en mei, nog voor het Britse EU-referendum en de bloedige aanslag op de internationale luchthaven van Istanboel.

In acht van de tien landen, die 80 pct van de Europese bevolking vertegenwoordigen, meent minstens de helft van de ondervraagden dat de komst van asielzoekers "het risico op terrorisme verhoogt". Hongarije (76 pct) en Polen (71 pct), twee landen die relatief weinig migranten hebben opgevangen en waar de overheid een zeer repressief vluchtelingenbeleid voert, staan op kop. In Duitsland, het land waar het grootste aantal vluchtelingen werd opgenomen, legt 61 procent de link, bij de Italianen gaat het om 60 pct en bij de Britten om 52 pct. In Frankrijk, juist het land waar in 2015 bij terreuraanslagen 130 mensen omkwamen, vindt 51 procent dan weer dat er geen link bestaat tussen vluchtelingen en terrorisme.

Bezorgd over economie
Algemeen gezien "zijn de vluchtelingencrisis en de terroristische dreiging zeer duidelijk aan elkaar gelinkt in de geest van veel Europeanen", aldus Pew, dat toevoegt dat "de recente stijging van het aantal vluchtelingen een prominente plaats heeft gekregen in het anti-immigrantendiscours van de extreemrechtse partijen op heel het continent en in het controversiële debat rond de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten".

Daarnaast zijn de Europeanen bezorgd over hun economische toestand. Een groot deel van de ondervraagden ziet de komst van vluchtelingen namelijk als een "last" omdat de "kans groot is dat ze onze banen en onze sociale voordelen afpakken". Vooral in Hongarije (82 pct), Polen (75 pct) en Griekenland (72 pct) is dit gevoel zeer aanwezig; terwijl in Duitsland 59 pct die mening niet deelt.

De meerderheid van de Europeanen beschouwt de culturele en etnische diversiteit dan ook als iets negatiefs voor hun land, aldus Pew. In Europa werden in 2015 meer dan een miljoen vluchtelingen geregistreerd, voornamelijk uit Syrië.