Meer dan 15 miljoen Afrikanen zijn op de vlucht

Ook in Burundi vluchten veel mensen voor het geweld.
AP Ook in Burundi vluchten veel mensen voor het geweld.
De migranten die vanuit het Midden-Oosten of Noord-Afrika tegenwoordig Europa trachten te bereiken, zijn slechts een fractie van de mensen die op de vlucht zijn in Afrika. Het gaat om 15 miljoen Afrikanen. Nergens anders ter wereld zijn er zo veel mensen op de vlucht wegens honger, oorlog of een gebrek aan vrijheid, zegt het Hoog Commissariaat van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) vandaag.

Op Malta, een eiland in de Middellandse Zee, vindt vandaag en morgen een top plaats van Europese en Afrikaanse leiders. Zij buigen zich over de oorzaken en mogelijke oplossingen van de vluchtelingencrisis.

In de marge van de top maakte het UNHCR bekend dat de problemen van de voorbije maanden slechts het topje van de ijsberg zijn. Meer dan 15 miljoen mensen zijn op de vlucht en verlaten hun huis. De landen die het zwaarst getroffen zijn, zijn volgens de VN onder meer Zuid-Soedan, Congo, Somalië, Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Europese Commissie raamt dat er tegen het einde van 2017 tot 3 miljoen migranten zullen zijn aangekomen in Europa. Die toestroom zou "een zwakke, maar positieve" impact op de Europese economie hebben. De Commissie baseerde haar raming op de cijfers die het Europese grensbewakingsbureau Frontex in het lopende jaar heeft verzameld. Volgens Frontex bereikten van januari tot eind september meer dan 710.000 migranten de Europese grenzen.