Meer asielaanvragen in Europese Unie

Migranten in Cadiz, Spanje, gisteren.
EPA Migranten in Cadiz, Spanje, gisteren.
Het aantal asielaanvragen in de EU is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 11 procent gestegen ten opzichte van die periode in 2018. Meer dan 290.000 mensen vroegen bescherming aan. Syriërs (8 procent) deden de meeste aanvragen, gevolgd door Afghanen en Venezolanen (beide groepen 7 procent). Vorig jaar is voor een derde keer op rij het aantal asielaanvragen in de EU+-landen gedaald.

De huidige stijging moet worden gezien in de context van de "dramatische" daling van de laatste drie jaar, aldus het Europese asielagentschap EASO. Dat stelt dat het nog te vroeg is om te concluderen dat dit jaar sprake is van een opwaartse trend op de lange termijn. 

Het aantal asielaanvragen in de EU+-landen (de lidstaten van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland) is  vorig jaar met 10 procent ten opzichte van 2017 naar 664.480 en kwam daarmee op het niveau van 2014. Dat blijkt uit het jaarrapport van het EASO.

Het grootste aantal asielaanvragen was afkomstig van Syriërs (85.575 dossiers), gevolgd door Afghanen (47.155) en Irakezen (45.465). Samen zijn ze goed voor meer dan een kwart (27 procent) van de aanvragen. Syrië stond ook in 2017 op kop, maar toen waren er wel nog een kwart meer aanvragen dan vorig jaar. Nog in de top tien: Pakistan, Nigeria, Iran, Turkije (telkens 4 procent), Venezuela, Albanië en Georgië (3 procent).

Het aantal niet-begeleide minderjarigen is gedaald met 37 procent tegenover 2017, en klokte af op 20.325.

Weer meer “detecties”

Hoewel de druk gedaald is, blijkt het aantal “detecties” op de westelijke route van de Middellandse Zee opnieuw te stijgen. Het gaat zelfs tot een verdubbeling, wat het aantal op gelijke hoogte brengt van de oostelijke route (57.000 voor elk). 

Per inwoner ligt het aantal aanvragen het hoogst in Cyprus, Griekenland, Malta, Zweden en Luxemburg. België staat op een achtste plaats wat het aantal ingediende asielaanvragen betreft, ver achter Duitsland.

Het aantal goedgekeurde asielaanvragen daalde van 46 in 2017 naar 39 procent. In 2019 zijn tot nu toe 280.000 aanvragen geregistreerd.

Een nieuwe trend is dat meer mensen uit Latijns-Amerikaanse landen asiel aanvragen. Bij Venezolanen was met 18.400 aanvragen sprake van een verdubbeling, terwijl drie keer meer Colombianen een beschermde status aanvroegen. Ook bij asielzoekers uit El Salvador, Honduras, Nicaragua en Peru werd een stijging geregistreerd.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moehmena Rahous

  Extreme verrechtsing = minder EU = minder EU grensbewaking = meer migranten. Had er eerder aan gedacht bij uw EU stem! Stem voor EU niet op een rechtse partij die EU afbouwt. Stem voor FED BE wel op een rechtse partij die een zelfstandige regio VL in de EU wil. Stem voor regionaal VL op een partij pro eco-sociaal-VL. Dat is doordacht stemmen. Dat kunnen 3 verschillende partijen zijn, bvb EU op OVLD, BE op VB en VL op NVA. Houd hier rekening mee na de regeringsval binnenkort !

 • Jan Verstrepen

  Wie organiseert dat? een nieuwe manier van oorlog voeren, een invasie op die manier en natuurlijk met ons geld.

 • Didi Bellens

  Echt niet meer te doen? Dit zijn geen oorlogsvluchtelingen meer? Waarom komen ze allemaal naar Europa? En heel de Europese Unie laat dit maar gewoon zijn gangetje gaan. Stop er mee aub we zitten nu al meer dan genoeg in de shit. Het is gewoon bangelijk.

 • Roger Vanopstal

  Dramatische daling?! Daar merk ik niets van. Het tegendeel is waar.

 • werner Van der Kelen

  7,5 miljard bewoners op de aarde en stijgende, binnen 20 jaar er nog 1 miljard bij, de vluchtelinggenstroom naar Europa zal ongezien proporties aannemen, en onze politiekers kijken niet verder dan hun neus lang is dus dat belooft voor de toekomst