Medeasielzoekers belagen homo na tv-getuigenis

NOS
Een Iraakse asielzoeker die gisteravond in het Nederlandse tv-programma Nieuwsuur vertelde over de homodiscriminatie in een noodopvanglocatie in Apeldoorn, is na de uitzending met zijn vriend belaagd door medeasielzoekers.

Het Nederlandse Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt tegenover openbare omroep NOS dat de mannen zijn lastiggevallen, maar kan niet met zekerheid zeggen of het duo ook fysiek werd belaagd.

Hoewel de asielzoeker onherkenbaar in beeld was gebracht, had een aantal medebewoners hem toch herkend van de uitzending. In de kantine van de opvang werden hij en zijn vriend naar eigen zeggen belaagd. Eerst door drie mannen en later deden ook andere bewoners mee.

Brief

Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON) heeft begin deze maand het Nederlandse kabinet per brief gewaarschuwd dat bepaalde groepen, zoals vrouwen, LHBT'S (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) en christenen, zich niet veilig voelen in asielzoekerscentra en noodopvanglocaties, meldt The Post Online.  

VON wil dat vluchtelingen en migranten in de opvanglocaties zo snel mogelijk kennismaken met de Nederlandse spelregels, bijvoorbeeld door getrainde mensenrechtenambassadeurs uit de gemeenschappen zelf in te zetten.