Karel De Gucht scherp: "De integratie van vreemdelingen is mislukt, zeker in België"

epa
Volgende week dinsdag viert Europa feest (*), maar groeiend euroscepticisme speelt de 'partypooper'. 'Of dat euroscepticisme verklaring vindt in de financiële crisis en de vluchtelingencrisis?', vraagt 'Deze Week' aan voormalig eurocommissaris Karel De Gucht. "Wat vooral speelt, is de vluchtelingencrisis", stelt hij. "Wat ook meespeelt, en zeker in België: de integratie van vreemdelingen is mislukt."

De Gucht gelooft dat hoewel Europa weliswaar geworsteld heeft met de financiële crisis, daarin geen prestige verloren heeft. Volgens hem is vooral de vluchtelingencrisis een verklaring voor het euroscepticisme van vandaag. Een vluchtelingencrisis die mensen verdeelt; tussen zij die vinden dat Europa haar morele verantwoordelijkheid niet opneemt en tussen zij die vinden dat Europa geen enkele vluchteling mag binnenlaten. "Dat zijn twee groepen die ontgoocheld zijn in Europa, om totaal verschillende redenen", vertelt hij in het interview voor 'Deze Week'.

Hard beleid

Zelf stoort De Gucht zich aan de hardheid van het migratiebeleid in Europa. "Ik draag de kracht van verontwaardiging nog steeds in mij. (...) Zo hard zijn ten aanzien van oorlogsvluchtelingen, neen, dat kan ik niet. Als een Bart De Wever dan zelfs de Conventie van Genève (over de bescherming van burgers in oorlogstijd, nvdr.) in vraag stelt, dan vind ik dat heel gevaarlijk."

"Ik zie Vlamingen die denken dat er in iedere moslim een terrorist schuilt"

Integratie

"Wat ook meespeelt, en zeker in België: de integratie van vreemdelingen is mislukt. Dat mag wel gezegd worden. We hebben ze genaturaliseerd, Belg gemaakt, maar dat betekent niet dat ze automatisch integreren", dixit De Gucht.

Volgens hem moet iedereen in dit verband in de spiegel kijken. Volgens hem kunnen mensen immers pas integreren als de bevolking dat ook toestaat. "Dat ik de integratie mislukt vind, heeft ook daarmee te maken, met onze mentaliteit ten opzichte van die mensen. Ik zal het braaf uitdrukken: wij Vlamingen staan niet zeer open voor een ander. (...) Ik zie Vlamingen die denken dat er in iedere moslim een terrorist schuilt."

EPA

Angst

En dan volgt een nieuwe steek naar regeringspartij N-VA. Volgens De Gucht wakkeren bepaalde mensen - "Theo Francken op kop" die angst aan. "Als hij erin slaagt één Syrisch gezin geen visum te moeten geven, dan kraait hij luidop victorie. Totaal misplaatst. Enkele dagen later pronkt hij ermee dat hij wel een visum heeft gegeven aan zeshonderd christenen. Dat is een benadering 'à la tête du client', en dat stoot mij fundamenteel tegen de borst, in de eerste plaats vanuit het perspectief van mensenrechten."

(*) Europadag (op 9 mei) is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa, naar aanleiding van de verjaardag van de historische Schuman-verklaring van 9 mei 1950.