Ga naar de mobiele website
^ Top

Jens Stoltenberg: "België moet besparingen op Defensie stopzetten"

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, in een interview met Terzake op Canvas.
Screenshot Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, in een interview met Terzake op Canvas.
Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg moet België de besparingen op Defensie dringend stopzetten en opnieuw meer gaan investeren in het leger. Dat zegt hij in een interview met Terzake op Canvas. Wat de huidige vluchtelingencrisis betreft, ziet hij de ondersteuning de landen waar de problemen zich voordoen als essentieel voor het vinden van een oplossing op lange termijn.

Gevraagd naar het Belgische defensiebeleid liet NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg horen dat hij verwacht dat België "zal doen wat er afgelopen herfst is beslist op een top in Wales: de besparingen op Defensie stopzetten en geleidelijk aan opnieuw meer investeren; naarmate de economie groeit". Stoltenberg zegt daarbij begrip te hebben voor de begrotingsproblemen van ons land, maar stelt ook dat België als lidstaat van de NAVO moet voldoen aan de beslissingen die de instelling maakt.

Stoltenberg voorzag het besluit van de NAVO om de besparingen op Defensie een halt toe te roepen overigens ook nog van verduidelijking. "Terwijl in de jaren 90 de internationale spanningen afnamen, stijgen ze nu terug. Europa ziet zich geconfronteerd met meer uitdaginen, zowel vanuit het Midden-Oosten, als vanuit Rusland en Oekraïne. Dat vraagt om een opvoer van onze inspanningen op vlak van defensie." Stoltenberg benadrukt daarbij hoe een goed en sterk defensiebeleid van de NAVO-lidstaten ook de basis vormt om de dialoog met Rusland aan te gaan.

Als een teken van de doeltreffendheid van die aanpak wijst hij op de toestand in Oekraïne. "Voorlopig houdt het staakt-het-vuren er min of meer stand en dat is hoopgevend." Hij hoopt dat momentum dan ook te kunnen aangrijpen om tot een meer duurzame oplossing te komen.

Poll

Moet ons land zwaarder investeren in Defensie, zoals NAVO-topman Stoltenberg vraagt?

  • Ja 0%
  • Neen 0%
  • Geen mening 0%

'Terwijl in de jaren 90 de spanningen daalden, stijgen ze nu terug, dat vraagt om extra inspanningen op vlak van defensie'

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO

Vluchtelingencrisis

Terzake vroeg Stoltenberg ook naar de rol die NAVO kan spelen in de huidige vluchtelingencrisis. Stoltenberg benadrukt daar dat alle NAVO-lidstaten afzonderlijk grote inspanningen leveren die hij alleen maar kan toejuichen. De NAVO als organisatie concentreert zich dan weer op de "wortel van het probleem": namelijk op het creëren van een stabiele situatie in de landen ten zuiden van het bondgenootschap.

"We bieden ondersteuning aan de landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika - Afghanistan, Jordanië, Irak en Tunesië - en zorgen ervoor dat ze zichzelf beter kunnen beschermen en op termijn opnieuw een stabiele situatie in hun land kunnen creëren." De secretaris-generaal gelooft dan ook dat de vluchtelingencrisis alleen op lange termijn opgelost kan worden als we "de landen helpen waar de mensen vandaan komen".

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug