Italië wil met 'Afrikafonds' van 200 miljoen euro clandestiene immigratie indijken

AFP
Italië heeft vandaag uitgepakt met een zogenoemd Afrikafonds om te verhinderen dat potentiële migranten hun vaderland verlaten en te vermijden dat mensensmokkelaars hen uitbuiten.

Het fonds van 200 miljoen euro richt zich op Libië, Niger en Tunesië. Die landen zijn volgens Rome de belangrijkste transitlanden voor migranten en asielzoekers die naar Europa willen gaan.

"Doelstelling: stop het vertrekken en veeg mensensmokkel van de kaart", twitterde het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In deze integraal Italiaanse operatie zal Rome uitrusting en technologie ter beschikking stellen en lokale veiligheidstroepen trainen indien de nationale autoriteiten daarom vragen.

"Wij moeten geen muren bouwen in het Middellandse Zeegebied, maar eerder de band tussen solidariteit en veiligheid aanscherpen", zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano op een persconferentie. "Italië redt levens en legt geld op de tafel", voegde hij eraan toe. "Italië is loyaal en vraagt dezelfde loyaliteit van zijn partners".

Verhinderen dat migranten vertrekken, zal ook een economische weerslag hebben op mensensmokkelaars die op hen teren, vertelde Alfano.

Italië bevindt zich in de frontlinies van de aanhoudende vluchtelingencrisis omdat zijn meest zuidelijk gelegen eilanden vaak de eerste plaats zijn waar mensen aankomen die Afrika en het Midden-Oosten zijn ontvlucht.

Het ministerie zei niet hoe lang het fonds zou blijven bestaan, maar mogelijk krijgt het in de toekomst uitbreiding naar andere landen in Afrika.