Italië wil dat EU-landen 135 geredde migranten opnemen

Matteo Salvini dreigde er al eerder mee de migranten op zee te houden om zo druk uit te oefenen op andere EU-landen.
EPA Matteo Salvini dreigde er al eerder mee de migranten op zee te houden om zo druk uit te oefenen op andere EU-landen.
De Italiaanse regering wil dat andere landen van de Europese Unie zich ertoe verbinden ongeveer 135 migranten op te nemen die donderdag op zee gered werden, voordat ze in Italië aan land mogen gaan. De migranten waren donderdag eerst  door een Italiaanse vissersboot opgepikt, en daarna overgezet op een vaartuig van de Italiaanse kustwacht.

Tenzij Italië een “officieel antwoord” van de Europese Commissie krijgt, wordt aan het vaartuig van de kustwacht geen haven voor de ontscheping toegewezen, zeiden bronnen op het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft er vaak mee gedreigd migranten op zee te houden om druk uit te oefenen op de EU-landen, zodat die zouden instemmen met akkoorden over de verdeling van de migranten.

Bij de schipbreuk van donderdag voor de kust van Libië kwamen wellicht ongeveer 150 mensen om het leven en werden 147 anderen gered, zei woordvoerder Charlie Yaxley van het VN-vluchtelingeagentschap UNHCR op Twitter. Als de balans klopt, “zou dit de ergste schipbreuk van 2019 zijn. Deze tragedie moet tot actie leiden”, voegde Yaxley eraan toe. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.