Italië vervolgt kapitein van boot die migranten ondanks verbod toch aan wal liet gaan

Het reddingsschip Alex bij Lampedusa.
AP Het reddingsschip Alex bij Lampedusa.
Italië heeft de kapitein van de boot ‘Alex’, die gisteren met ruim veertig opgepikte migranten de haven van Lampedusa binnenliep, laten weten dat hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan mensensmokkel. De boot van ngo Mediterranea Saving Humans is in beslag genomen en de migranten zijn van boord, melden Italiaanse media.

De ‘Alex’ legde het verbod van de Italiaanse autoriteiten naast zich neer en meerde gisteren wel aan op Lampedusa met migranten aan boord. Het schip is in beslag genomen. Tegen kapitein Tommaso Stella is een onderzoek geopend op verdenking van medewerking aan illegale imigratie, zo meldt het Italiaanse agentschap Agi.

“Ik laat geen ontscheping toe voor zij die spotten met de Italiaanse wetten en de smokkelaars helpen”, had vicepremier Matteo Salvini gisteren laten weten. De sterke man van de uiterst rechtse regeringspartij Lega weigert boten van ngo’s met op zee geredde migranten de toegang tot Italiaanse havens.

Afgelopen week werd de in Lampedusa aangehouden kapitein van het Duitse schip ‘Sea-Watch 3', Carola Rackete, door een rechter in Agrigento (Sicilië) op vrije voeten gesteld. Er volgt een nieuwe zitting op 9 juli. Rackete wordt ook beschuldigd van medeplichtigheid aan mensensmokkel.

 Alan Kurdi

Na waarschuwingen van Rome aan het schip de ‘Alan Kurdi’, van de Duitse organisatie Sea Eye, is die boot met tientallen migranten intussen toch van koers gewijzigd. Het schip zou niet meer naar Lampedusa gaan, maar zette koers naar Malta. Daar krijgen ze echter geen toestemming om aan te meren.

Volgens het Maltese leger heeft de Alan Kurdi nog geen noodhulp gevraagd. Woordvoerster Carlotta Weibl van Sea-Eye verklaarde aan dpa dat er geen medische noodgevallen zijn, maar dat de mensen aan boord wel in een zwakke fysieke toestand verkeren.

“We zijn zeker dat Malta ons zal laten aanmeren als Duitsland en andere EU-lidstaten aanbieden om de mensen op te vangen”, meent ze. De bemanning heeft naar eigen zeggen 65 migranten aan boord die gered werden toen ze met een rubberboot de Middellandse Zee probeerden over te steken.

EPA
EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.