Italië ontzegt Duits reddingsschip met honderd migranten toegang tot haven

Eind vorige week kon een ander reddingsschip na twee weken ronddobberen op zee uiteindelijk aanmeren op Malta. Een achttal lidstaten toonde zich bereid de meer dan 350 migranten op te vangen.
AFP Eind vorige week kon een ander reddingsschip na twee weken ronddobberen op zee uiteindelijk aanmeren op Malta. Een achttal lidstaten toonde zich bereid de meer dan 350 migranten op te vangen.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft het Duitse reddingsschip Eleonore verboden om aan te meren in een Italiaanse haven. Dat is vandaag vernomen bij het ministerie in Rome. Het schip heeft een honderdtal migranten aan boord. 

De Eleonore van de Duitse hulporganisatie Mission Lifeline redde gisteren voor de Libische kust ongeveer honderd migranten van wie het bootje aan het zinken was. Het is nog niet duidelijk of en waar de migranten aan wal kunnen gaan. "We hebben nog steeds geen positieve respons van EU-lidstaten gekregen", zo meldde kapitein Claus-Peter Reisch vandaag op sociale media.

Salvini weigert quasi systematisch om reddingsschepen met migranten aan boord toegang te verlenen tot Italiaanse havens. De ontslagnemende minister klaagt erover dat de andere lidstaten te weinig doen om inkomende migranten over te nemen van Italië. Eind vorige week kon een ander reddingsschip, de Ocean Viking, na twee weken ronddobberen op zee uiteindelijk aanmeren op Malta. Een achttal lidstaten toonde zich bereid de meer dan 350 migranten op te vangen.
52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lutgarde tierens

  Beste Otto-Jan Je hebt gelijk maar je vergeet erbij te zeggen dat deze mensen kwamen om te werken, niet om te profiteren zoals 90%. En ook overvallen, verkrachting en gewapend met messen. Dit zijn de nieuwkomers van vandaag,

 • Otto-Jan Rongewaard

  Italië is vergeten dat in de jaren 40 tot 60 Italiaanse economische vluchtelingen over West-Europa uit zwierven.

 • JAN krommentak

  het éne is nog niet weg of het andere dient zich al aan

 • eric maier

  Groot gelijk. Ze moesten de schepen zelfs in beslag nemen en verbeuren, dat is de enige taal dat die NGO's begrijpen om te stoppen met een paar km van de Lybische kust te gaan liggen en daar de migranten - vaak met hulp van smokkelaars getipt - aan boord te gaan nemen en ze over te varen. Dit moet stoppen, of gaan ze de naar schatting 2000-350 miljoen anderen die de komende 10j door klimaatverandering noordelijk gaan ook nog binnenhalen ?

 • Jef Heffens

  Europa heeft een grenspolitie nodig op zee die systematisch vluchtelingen terug afzet van waar ze komen en de schepen van de hulporganisatie opsleept om verbeurt te verklaren.