In gesloten Australisch kamp achtergebleven vluchtelingen moeten put graven voor drinkwater

Een achtergebleven vluchteling graaft een gat in het gesloten detentiekamp Manus.
rv/Twitter: @BehrouzBoochani Een achtergebleven vluchteling graaft een gat in het gesloten detentiekamp Manus.
Nadat het Australische detentiekamp Manus in Papoea-Nieuw-Guinea twee dagen geleden sloot, zijn honderden mannelijke vluchtelingen achtergebleven zonder voedsel of water. Om aan water te komen, zijn de mannen nu in de grond een put gaan graven. Inmiddels biedt Nieuw-Zeeland opnieuw aan om 150 van de vluchtelingen op te vangen, een aanbod waar Canberra herhaaldelijk weigerde op in te gaan.

Het vluchtelingenkamp op het Papoea-Nieuw-Guineese eiland Manus - waarin op zijn hoogtepunt 1.353 migranten werden gevestigd – werd op last van de rechter gesloten, omdat het ongrondwettelijk was bevonden. De vluchtelingen, allen mannen, kregen andere voorlopige verblijfplaatsen aangeboden, maar zeshonderd van hen weigerden het kamp te verlaten uit angst voor geweld van de lokale bevolking.

Legitieme angst
Volgens mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties is die angst legitiem, aangezien de vluchtelingen in het verleden al werden aangevallen. Bovendien is de alternatieve locatie onvoldoende beveiligd en nog niet af. De mannen zijn na twee dagen volgens de VN al bijna door hun voedselvoorraad heen, hebben geen toegang meer tot elektriciteit, werkende toiletten en stromend water. Om dat laatste, meest prangende probleem op te lossen, zijn ze nu een gat in de grond gaan graven om tot bij het grondwater te komen.

Aangevallen
De nog in het kamp aanwezige mannen lieten aan de BBC weten dat ze inmiddels waterputten aan het graven zijn en regenwater proberen op te vangen dat ze in oude vuilnisbakken bewaren. “We zijn al verschillende keren aangevallen”, zegt Behrouz Boochani, een Iraanse journalist die ook in het vluchtelingenkamp verblijft aan de BBC. Volgens hem zijn veel van de achtergebleven mannen er fysiek en mentaal slecht aan toe.

Australië houdt vluchtelingen die het continent illegaal per boot bereiken vast op detentiecentra op Manus Eiland en Nauru. Het land weigert categoriek om mensen op te nemen die illegaal hun kusten bereiken. Het controversiële beleid zou volgens de overheid mensenhandel en doden op zee voorkomen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob Bedford

  Het kamp werd gesloten en de vluchtelingen werden verhuisd naar een andere locatie. Sommigen wilden niet weg...tja wat verwacht je dan ? Uiteindelijk bepalen (vreemde) mensen toch niet wat een regering moet uitvoeren. Indien dat wel zo zou zijn, dan heb ik en vele anderen ook nog wel wat eisen hoor...

 • Jan De Mulder

  Ze hebben het zelf gezocht die vluchtelingen. Hier in Europa hetzelfde, vluchtelingen komen aan in Griekenland, ze krijgen een aanbod om te blijven,nee dat willende niet. Dan komen ze naar hier en wij moeten ze wel allemaal binnenpakken want anders eisen ze een dwangsom af bij de rechter en dienen ze klacht in bij UNIA enz.

 • Clement Asselman

  Het kamp is gesloten. Ze kregen de kans om verhuisd te worden. Deze miserie zoeken ze zelf.

 • Jean De Grande

  Geen compassie. Ze hebben de kans gehad om te vertrekken, maar nee, wij doen wat wij willen en jullie gaan ons onderhouden. Gewoon geen aandacht meer aan besteden.

 • Javi Marl

  Hypocriete australiers, ze zijn niet zo lang geleden allemaal zelf illegaal aan wal gegaan