Hoogzwanger gevlucht uit Somalië, nu bevallen in opvangcentrum

Vorige week kwam Idiris ter wereld. "De vader van mijn kind heb ik niet meer gezien", zegt Faiza, die midden vorige oktober in België aankwam.
Benny Proot Vorige week kwam Idiris ter wereld. "De vader van mijn kind heb ik niet meer gezien", zegt Faiza, die midden vorige oktober in België aankwam.
Idiris is de naam van de eerste pasgeborene in het Koksijdse opvangcentrum dat ongeveer een maand open is. Het is de zoon van de 32-jarige Faiza Mohamed Ali uit Somalië. Zij heeft heel wat moeten doorstaan voor ze ons land bereikte.

"In Somalië kreeg ik doodsbedreigingen van de terreurgroep Al Shabaab omdat ik verzorgingsproducten verkocht voor vrouwen", vertelt Faiza. "Ik besloot mijn land te ontvluchten. De vader van mijn kind heb ik niet meer gezien. In Caïro stapte ik aan boord van een veel te klein bootje voor meer dan tweehonderd mensen. Vijf dagen lang dobberden we op zee. Al die tijd was ik heel erg bezorgd om de toekomst van mijn kindje."

Vijf dagen lang dobberden we op zee. Al die tijd was ik heel erg bezorgd om de toekomst van mijn kindje

Faiza Mohamed Ali

Keizersnede

"Via Sicilië kwam ik halfweg oktober in Brussel terecht waar ik naar Koksijde doorverwezen werd. Ik was toen acht maanden zwanger en wist daar pas voor het eerst dat alles gelukkig goed met mijn zoontje ging. Vorige week kwam hij via een keizersnede op de wereld. Ik hoop nu vlug mijn verblijfsvergunning te krijgen zodat ik werk kan zoeken en me hier kan settelen."

In het opvangcentrum van Koksijde is plaats voor 400 asielzoekers.